02/23/16 06:25
(http://www.klassa.bg/)

Парламентарното сътрудничество и регионалното партньорство бяха сред акцентите на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович

 Задълбочаване на парламентарното сътрудничество и на регионалното партньорство бяха сред акцентите на разговора на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович. Мая Гойкович е на двудневно официално посещение в България по покана на председателя на българския парламент.
 
Ние високо ценим конструктивния диалог между двете страни, зави на срещата Цецка Цачева. Тя отбеляза, че България и Сърбия имат много общи виждания и съвпадение на интересите в много сфери, което е добра основа за изграждане на истински добросъседско сътрудничество.
 
България подкрепя изцяло европейската интеграция на Сърбия и се радва на успехите и напредъка на страната, добави председателят на българския парламент. Цецка Цачева увери председателя на сръбския парламент, че страната ни е готова да споделя своя опит и посочи като много добра възможност за това директните контакти между комисиите на двата парламента.
 
Обсъдени бяха и предстоящите предсрочни парламентарни избори в Сърбия. Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович заяви, че се надява резултатите от изборите да потвърдят категоричната подкрепа на сръбските граждани за пътя на страната към ЕС. Тя информира председателя на Народното събрание, че за две години от началото на мандата на този парламент са приети над 500 нови закона, а предстои още много работа по синхронизиране на законодателството с европейското.
 
Подготовката за осъществяване на ангажиментите на пълноправен член на ЕС е отговорна задача и законодателните промени са изключително важни, но също толкова важно е и прилагането на тези закони на практика, както и възприемане на ценностите на Европейския съюз, заяви Цецка Цачева. Тя допълни, че страната ни оценява факта, че при представянето на последния български проект на Договор за добросъседство сръбската страна е приела без промени немалка част от българските предложения.
 
Регионалното сътрудничество е изключително важен приоритет за българския парламент, отбеляза още председателят на Народното събрание. Цецка Цачева добави, че законодателната институция разчита много на партньорството в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) като водещ политически формат за регионалното сътрудничество и регионална платформа за европейска и евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани.
 
Председателят на Народното събрание подчерта, че кандидатурата на София за домакин на постоянния секретариат на ПА на ПСЮИЕ е подходяща, защото столицата ни има натрупан добър опит в тази сфера като домакин на Регионалния секретариат на ПСЮИЕ, страната ни е член на ЕС и НАТО, имаме добри контакти с Европейския парламент, както и възможност за по-тясно сътрудничество с комисията по външна политика на ЕП.
 
Тя отбеляза също, че транспортната ни свързаност, развитието на инфраструктурата и тясното сътрудничество в областта на енергетиката трябва да бъдат основен приоритет за двете държави.
 
Председателите на двата парламента изразиха общо мнение, че бежанският натиск изисква засилена комуникация и сътрудничество, защото нито една страна не може сама да се справи с тези нови предизвикателства. Трябва да работим за преодоляване не на последствията, а на причините за този презпрецедентен бежански поток, подчерта още Цецка Цачева. По думите на Мая Гойкович общо 600 хиляди мигранти са минали през Сърбия, а само от началото на 2016 г. са преминали около 50 хиляди. Затова очакваме обща единна политика и солидарност от страна на европейските страни, добави тя.
 
Официалното посещение започна полагане на венец пред паметника на Незнайния воин. В програмата на посещението на председателя на сръбския парламент за 23 февруари 2016 г. са предвидени срещи с президента на Република България Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на външните работи Даниел Митов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване