02/23/16 15:25
(http://www.dnevnik.bg/)

Приемът в икономически специалности ще се намали от април за сметка на инженерните и IT


"Крайно време е университетите в България да спрат да произвеждат кадри, които след това нямат реализация - ненужни кадри, и да държат студенти само за да могат да се финансират висшите училища", заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева на пресконференция по повод приетия миналата седмица проект за изменения в Закона за висшето образование.

Кунева обяви, че до две седмици ще са готови списъците с приоритетни и защитени специалности, в които ще има по-голям прием за сметка на пренаситени професии като икономическите и администрация и управление. Една трета от младите висшисти в България завършват в тези специалности, но за тях няма реализация, посочи просветният министър. За съставянето на списъците ще има поредица срещи, като първата е следващия понеделник - със Съвета на ректорите.
Повече средства от следващата академична година, приемът за която започва този април, ще се насочат към направления, от които наистина пазарът има нужда. Това са инженерни науки и информационни технологии, както и педагогика, аграрни науки, математика и други, посочи Меглена Кунева. Промяната не означава, че парите за висше образование ще се намалят, а напротив, заяви министърът на образованието и пое ангажимента да не допусне парите в сферата да намаляват.
Това е една от промените в Закона за висшето образование, в който вече са посочени критериите за това как се определя кои специалности са приоритетни и как това се отразява на броя на студентите. Качеството на обучението и реализацията на завършилите дадена специалност стават част от основните критерий за финансирането на университетите.
"Чрез направените промени ще се финансират по-добре онези професионални направления в онези университети, които са добри, и оставяме на тяхната автономия да преценят кои да развият", каза още вицепремиерът. Тя обясни, че ако в едно висше училище има няколко специалности, то трябва да избере в кои от тях да насочи усилията си. За това може да помогне рейтинговата система на университетите, която досега се ползваше само за ориентир на кандидат-студентите, но вече може да служи на висшите училища да планират силните си позиции и финансирането си. 
Зам.-министърът на образованието Николай Денков допълни, че редуцирането на някои от масовите специалности се налага и заради демографската криза. Тази година училище ще завършат 4 хил. по-малко човека, "невъзможно е бройките за приема при това положение да стоят същите", посочи той.   Промените в начина на финансиране на висшите училища ще влизат в сила поетапно до 2020 г., за да няма стрес в системата и да има буфери, коментира още Кунева. 

В следващите три месеца образователното ведомство планира да предложи и законодателни промени за акредитацията, за управлението на университетите, свързани с разделянето на академичната сфера от административно-стопанската, а "в най-кратки срокове" ще бъде оповестен законопроект, с който "ще затворим евентуалните вратички за удължаване на мандата на ректорите при промяна на статута", обяви вицепремиерът. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване