02/23/16 13:14
(http://www.dnevnik.bg/)

София още е европейската столица с най-лоши условия за живот


София продължава да бъде европейската столица с най-лоши условия за живот, показва проучване на американската консултантска компания Mercer.

Тя запазва позицията си на 115-о място, на която бе класирана и през 2015 г. Изследването включва над 200 града по целия свят, като Виена заема първото място вече седма година поред.

Оценката се основава на 39 параметъра, сред които безопасността, здравеопазването, образованието, околната среда, транспорта, развлеченията и политическата и икономическата обстановка.

От градовете в Централна и Източна Европа най-високо се класира Прага (69), а Букурещ (109) е последната столица от ЕС преди София. В изследването няма други български градове.

Германски говорещите места доминират върха на класацията, отбелязва в. "Гардиън". Виена държи първенството заради стабилността и спокойствието си, добрите обществени услуги и транспорт, както и развлеченията, които предлага.

Освен нея в топ десет са още Цюрих, Окланд, Мюнхен, Ванкувър, Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Сидни.

Въпреки икономическите трудности европейските градове продължават да са най-добри за живот в световен мащаб, пишат анализаторите. Канада доминира подреждането на американските държави и градове – Ванкувър, Торонто и Отава се справят най-добре сред тях.

От Близкия изток се отличават Дубай, Абу Даби и Порт Луи в Мавриций. Париж е паднал с 19 места до 37 позиция, предимно заради уязвимостта му от терористични атаки, същото важи за Лондон, Мадрид и Атина. На дъното на класацията са Конго, Сирия, Чад, Судан, Хаити, Йемен, Централноафриканската република и Ирак.

Европа е и най-безопасна за живот, показва друго проучване на фирмата, фокусирано върху сигурността – в него на първо място е Люксембург, а втората позиция се поделя между Берн, Хелзинки и Цюрих. Виена е пета, Женева и Стокхолм са шести заедно, следват ги, отново заедно, Копенхаген, Дюселдорф, Франкфурт, Мюнхен и Нюрнберг.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване