02/23/16 13:46
(http://www.dnevnik.bg/)

Членството в ЕС вече не е "голямата мечта", заяви сръбският премиер


Присъединяването към европейската общност вече не така привлекателна перспектива за балканските страни, заяви сръбският премиер Александър Вучич на конференция, проведена в централата на Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, съобщава "Ройтерс". Причините се коренят в продължаващата мигрантска криза и възможността Великобритания да напусне съюза.

Но при все това, главната задача пред Сърбия е членството в съюза от 28 държави. Началото на официалните преговори за присъединяване на западната ни съседка към ЕС бе поставено през миналата година. Целта на бъдещото ѝ членство е постигане на отношения на равни начала със съседните страни като България, Хърватия и Румъния, които вече са членове на Европейския съюз.

Страните на Балканския полуостров представляват фронтовата линия на европейската бежанска криза. Основния мигрантски поток преминава именно през Сърбия по пътя си към бленуваната цел – Германия и развитите страни от Западна Европа.

В интервю за "Ройтерс" след края на конфренцията Вучич повдига въпроса за евентуалното напускане на ЕС от страна на Великобритания. "Когато всички виждат, че най-малко 50 процента от британците желаят напускане на ЕС, това неминуемо се отразява на обществото."

Основните пречки пред членството на Сърбия са въпросът с Косово, което тя все още отказва да признае, както и топлите й отношения с Русия, с която Европа е в обтегнати отношения. Западните ни съседи изнасят значителни количества селскостопанска продукция в Руската федерация.

Промяна в текущата геополитическата ориентираност не се очертава. На срещата в Лондон премиерът Вучич ясно подчерта това – "Освен да се стремим към членство в Европейския съюз, ние се стараем да запазим добрите си отношения с Русия."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване