02/24/16 15:20
(http://pik.bg)

Ангелова: Ние сме една от малкото държави в ЕС без закон за равнопоставеността между мъжете и жените

Ангелова: Ние сме една от малкото държави в ЕС без закон за равнопоставеността между мъжете и жените

Ние сме една от малкото държави в ЕС без закон за равнопоставеността между жените и мъжете.

Това заяви днес депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова от парламентарната трибуна по време на обсъждането на новия закон за равнопоставеност на мъжете и жените.

Жените в България взимат средно с около 40% по-ниски пенсии от мъжете, така че темата за равнопоставеността между половете е актуална, продължи тя. България като страна членка на ЕС е ангажира със синхронизирането на националното ни законодателство и е време да се направи в тази област, поясни депутатът. Страната ни има проблем във връзка с равнопоставеността, свързан със заемането на ръководни длъжности от жени и заплащането им.

Ангелова се позова на доклад, според който българките имат най-малко време да се обучават, развиват и да участват в обществения живот. Не само пенсиите на българките са по-ниски, те работят и в сектори, които са по-ниско платени, а при голяма част от работодателите се наблюдава двоен стандарт в отношението им към жените и мъжете, допълни народният представител.

Дискусията по тази тема се води по един и същи начин от 15 години, защото има два различни подхода- първо, да има рамков, общ закон и възможността за създаване на механизъм, който да разпределя функциите на това законодателство в различните секторни политики, посочи в своето изказване депутатът от ДПС Хасан Адемов.Изискванията на ЕК по социалната политика бяха синхронизирани още преди 2007 г. по отношение на антидискриминационното законодателство, припомни той.

Сега въпросът е какво правим сега, сред като през годините сме намерили начин тези постановки да намерят място в други закони, подчерта Адемов. Според него в момента се разглежда рамков закон. Предлагам сега да приемем закона на първо четене, но между първо и второ четене да приемем предложенията на омбудсмана, на различни НПО-та, каза той. Не бива да се водим по другите европейски страни, защото те имат свои специфики и подходи, препоръча Адемов. Дебатът по новия закон продължава. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване