02/24/16 20:14
(http://www.klassa.bg/)

Борисов кацна в Израел и отпътува за Палестина

 Премиерът Бойко Борисов кацна на летището в Тел Авив, където беше посрещнат с официален церемониал от шефа на протокола на израелската страна. „Всичко си е същото”, припомни си министър-председателят последното си посещение през 2012 година, когато бе в първия си мандат.

Веднага след пристигането си обаче той и водената от него делегация, в която влизат вицепремиерът Томислав Дончев и външният министър Даниел Митов, заминаха за Палестина. Това е възприетата от държавите членки на ЕС практика. В Рамала в момента Борисов се среща с министър-председателя на Палестина Рами Хамдала и с президента Махмуд Абас.

По-късно тази вечер премиерът ще се върне в Ерусалим, където ще се срещне с представители на българската общност, а утре по обяд ще разговаря и с израелския  си колега Бенямин Нетаняху, по чиято покана е и двудневната му визита.

Апартамент в прочутия хотел „Кинг Дейвид“ в Ерусалим е подготвен за престоя в Израел на Борисов. В него при посещенията си в страната по традиция отсяда американския президент Барак Обама. През 2012 година, когато посети еврейската държава, за Борисов бе запазен именно президентския апартамент, който е блиндиран и се намира на 6-ия етаж на вдигнатата през 30-те години на миналия век сграда. На този етаж се настаняват по традиция премиери и президенти. Там са отсядали редица световни лидери и знаменитости, включително Чърчил. Хотелът се намира точно на зелената линия, която е разделяла Израел от Палестина.

По време на визитата си Борисов ще договаря по-добри условия за търговия с Израел. В хода на разговорите ще бъде разгледана и подготовката на планираното през тази година трето заседание между правителствата на България и Израел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване