02/24/16 18:47
(http://www.klassa.bg/)

Бразилия изпълнява своята роля в глобалната борба срещу Зика

 На 1 февруари, понеделник, Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса Зика, предаван от комара Aedes aegypti, за международна извънредна ситуация в общественото здравеопазване. Съобщението последва декларацията на Бразилия за национална извънредна ситуация в общественото здравеопазване, след като миналата година беше открито огнище на Зика. Оттогава, вирусът е бил идентифициран в различни държави в Латинска Америка. Основното притеснение е относно връзката между вируса и микроцефалията,  вродено състояние, при което детето се ражда с по-малка от нормалния размер глава и с нарушено развитие на мозъка.  

Декларацията на СЗО ще даде възможност за по-добра координация на действията и мобилизация на необходимите средства на глобалните усилия, насочени към предотвратяване на разпространението на вируса, както и да ускори научните изследвания за разработване на ваксина и нови терапевтични лекарства.

Въпреки реалния обществен риск, важно е да се избегне невярната информация. На този етап, няма причина за отмяна на пътувания по работа или удоволствие, но трябва да се вземат допълнителни предпазни мерки от бременните жени, които трябва да говорят с лекуващия си лекар, преди да пътуват към най-засегнатите места.

Вирусът Зика е, разбира се, повод за притеснение, предвид връзката му с микроцефалията при новородени.  Необходима е повече информация и стандартизирани протоколи преди връзката, открита за пръв път от бразилски лекари, между вируса и подобни случаи на необичайно малки глави и мозъчни увреждания да бъде напълно изяснена.   

Микроцефалията при новородени може да бъде причинена и от редица други заболявания. Здравните експерти се занимават с нещо ново:  връзката между Зика и микроцефалията е безпрецедентна в научната литература и изисква задълбочени проучвания и анализи, които вече са в ход, за да се разбере какво наистина се случва и да се определи степента на риска за бременни жени.

От бразилска перспектива, тази борба е глобална, регионална и национална. На глобално ниво, СЗО ще бъде главния координатор на усилията в тази борба за контрол на вируса по света. На регионално ниво, Бразилия е в постоянен контакт с Пан американската здравна организация (ПАЗО) и с регионалните си партньори, като Съединените Американски Щати.

Федералното правителство стартира Национален план за борба срещу комара Aedes aegypti и микроцефалията в три насоки: превенция и борба срещу Aedes aegypti, здравни грижи и помощ за бременни жени и деца и научни изследвания. Всички усилия са координирани от федералното правителство, в партньорство с щатските и местните органи на управление.

Мобилизацията също включва гражданското общество, училища, неправителствени организации и други обществени и частни институции, в широкообхватен съюз, за повишаване на обществената осведоменост относно инфекцията и за превенция на разпространяването на болестта.

Бразилия инвестира в технологии и научни изследвания за разработване на ваксина и нови лекарства. Генетично модифициран комар, който все още подлежи на опити, би могъл да бъде ново и обещаващо оръжие. Нашите обществени здравни институции се обръщат към своите партньори в чужбина, за да засилят изследователската мрежа и да разработят по-ефективно диагностично оборудване, антивирусни лекарства и ваксина срещу Зика.

В Бразилия, институтите Бутантан, Шагас, Пастьор и Фио Крус  работят като водещи институции от световна класа с богат опит в тропическите болести и големи постижения в технологичното развитие. Целият наличен експертен опит и работна сила на тези и други организации, сега са насочени към тази борба, в сътрудничество с международни партньори. Частният сектор, по-специално фармацевтичните компании, също инвестира в научни изследвания за нови и иновативни начини за борба с вируса. Това е извънредна ситуация, но Бразилия и света имат уменията и способностите да обединят човешките и материални ресурси, за да посрещнат това предизвикателство.

Тъй като Бразилия се подготвя за Олимпийските игри през август, органите работят усилено за да отърват региона на Рио де Жанейро и цялата държава от комарите Aedes aegypti. Освен това, Олимпийските игри ще се проведат през зимата в южното полукълбо, период на ниски температури, което обикновено спомага за резкия спад на болести, предавани от комари.

Международната общност трябва да се обедини в това глобално усилие и да си извади правилните поуки, за подобряване на международната рамка за превенция и борба с епидемии и тропически болести. Бразилия ще продължи да изпълнява своята роля с твърдост и решителност.

Световната здравна организация актуализира на 12 февруари документ, който съдържа „информация за туристи, които желаят да посетят страните, засегнати от Зика“, който може да бъде намерен на сайта на Организацията: http://www.who.int/csr/disease/zika/information-for-travellers/en/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване