02/24/16 14:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Българските превозвачи заплашиха с блокади на гръцката граница по Великден и през цялото лято


Ако до понеделник гръцката страна не намери начин да реши кризата, българските превозвачи ще започнат контраблокада по цялото протежение на българско-гръцката граница, каза министърът на транспорта Ивайло Московски на пресконференция на ГКПП Капитан Андреево, предаде агенция "Фокус". Председателят на Браншовата асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски допълни, че ще бъдат блокирани границите не само от гръцка страна, но и от македонска, за да се засегне и транзитният трафик.

Спирането само на превозните средства със селскостопанска продукция Ивайло Московски обясни с думите: "Ще се постараем да страдат само тези, които причиняват на нас това страдание."

Столарски обаче предупреди, че за почивните дни по Великден ще се спират и леките автомобили, като влизането в страната ще отнема по около петнадесет часа. Превозвачите смятат да правят периодични блокади и по време на целия активен летен сезон - от 15 юли до 20 август. Засега плановете са за 24 часа границите да са свободни за преминаване само за 5 часа.

"Тогава може би гръцките фермери ще разберат какво значи да имат щети и да няма кой да ги компенсира. Ако тогава искат компенсации от ЕС и ако им бъдат дадени такива, съюзът ще покаже, че има "двоен аршин", един за галените деца Гърция и един за тези, които си изкарваме с труд парите", коментира Столарски.

Министърът на външните работи Даниел Митов на същия брифинг пък посочи, че не е работа на който и да е министър да преговаря с фермери, но това е било направено, за да бъдат защитени интересите на българските превозвачи. Московски пък допълни, че България ще настояваме, както на двустранен принцип с Гърция, така и на ниво ЕК да се разработи нов тип документ, който да е адекватен на подобен тип кризи.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване