02/24/16 14:53
(http://www.cross-bg.net/)

В "Мюсюлманските общности на Балканите" Ина Мерджанова оспорва представянето на исляма и мюсюлманите като чужди на Европа

/КРОСС/ На книжния пазар излиза книгата на Ина Мерджанова "Мюсюлманските общности на Балканите".Книгата - превод от оригиналното издание на Oxford Univеrsity Press - анализира мястото на исляма в процесите на национално изграждане на Балканите след разпадането на Османската империя, по време на социализма и след 1989 г. Публикуваме откъс от изследването. Фокусът е върху структурните и културните преобразувания на мюсюлманските общности след края на Студената война. Това е време, когато мюсюлманите предоговарят своето място и преутвърждават своите ислямски идентичности в секуларни юридически и нормативни контексти, в повечето случаи - като малцинства в общества с преобладаващо християнско население. Книгата разглежда влиянието на сложен комплекс от национални и транснационални, локални и глобални фактори върху трансформацията на мюсюлманските общности в региона, както и променящите се статус и роля на жените мюсюлманки. Тя оспорва представянето на исляма и мюсюлманите като чужди на Европа, което пренебрегва факта, че югоизточната й част е дом на значителни местни мюсюлмански населения и на общества, които са развили определени модели на съсъществуване на културните различия. Ина Мерджанова преподава в Irish School of Ecumenics, Trinity College Dublin. Тя е автор на четири книги и множество научни статии в областта на политическата социология и антропологията на религията в Източна и Югоизточна Европа.    
Публикувана на 02/24/16 14:53 http://www.cross.bg/obshtnosti-evropa-myusyulmanite-1499462.html

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване