02/24/16 14:32
(http://pik.bg)

Василева: Преди да има консенсус няма да се взима решение за ски зоната в Банско

Василева: Преди да има консенсус няма да се взима решение за ски зоната в Банско

Няма да се взима, каквото и да е решение за концесионния договор в Банско преди да се постигне консенсус и яснота, за да е категорично ясно на всички, че действията на правителството не се предопределят от желанието да се обслужват нечии олигархични интереси. Това заяви пред журналисти екоминистърът Ивелина Василева.

Василева разясни, че предстои да бъде свикана среща с представители на гражданските организации в най-скоро време, за да се обсъдят всички тези, които се излагат и да се вземе решение как да се действа по-нататък със ски зоната в Банско.

„Дотогава няма да бъде внасяно предложение в Министерски съвет и няма да бъде обсъждана тази тема. Ако има такова съмнение в обществото-ние няма да пристъпваме към действия. Засега остава действащият концесионен договор”, заяви министърът на околната среда. Василева обясни, че решение на Министерски съвет за разширяване на концесията в Банско няма да се взима поради съмнения в гражданското общество, което правителството не може да приеме.

Тя припомни, че на Съвета за развитие беше обсъждано предложението на Междуведомствената работна група да се пристъпи към изменение на концесионния договор за управление на ски зоната в Банско, във връзка с анализите, които са направени, както и редица неясноти, неточности, възможности за разностранни тълкувания и напрежение и спорове, които възникват в годините досега. „В самия договор има редица неточности и неясноти, които касаят обекта, обхвата и предмета на концесията.

Това е становището на експертите. От тази ситуация може да се излезе по 2 начина-или чрез прекратяването на концесионния договор, или чрез изменяне на концесионния договор с цел прецизиране и залагане на ясни текстове за това какъв е предметът, обхватът и обектът на концесията, да се заложат ясни механизми за контрол, механизми за формиране на концесионното възнаграждение и увеличението му, да се заложат санкции при нарушения”, заяви Василева.

Тя обаче поясни, че всъщност концесионният договор за Банско е подписан 2001 г. „Анализите и подготвителните работи са извършени по време на правителството на Иван Костов. Впоследствие е подписан по времето на Тройната коалиция. Още тогава има разминавания между текстовата, графичната част има и несъответствия с текущото законодателство”, упрекна екоминистърът.

Василева обясни, обаче, че евентуално пристъпване към прекратяване на концесията би означавало огромен риск, който е свързан със съдебни процедури и финансова пряка щета за държавата. Може би години наред ще текат съдебни дела. Няма да пристъпим към това. Ако държавата бъде осъдена може да загуби десетки милиони, заяви министърът на екологията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване