02/24/16 06:47
(http://radiomilena.com/)

Вътрешният министър отказа да коментира заплахите срещу политици

Заплахите срещу политиците не е добре да се коментират публично. По-добри бихме работили, ако тези неща не се съобщават.

С тази уговорка Румяна Бъчварова, вицепремиер и министър на вътрешните работи, започна коментара си в студиото на Нова телевизия по повод заплахите срещу политици в последните дни.

Премиерът Бойко Борисов получи плик със снимката си и куршум. Депутатът от ДПС Делян Пеевски получи охрана от НСО заради заплахи за убийство. По-рано пък депутатът от РБ Мартин Димитров се оплака, че са му срязали спирачките на автомобила.

Има случаи на заплахи срещу премиера и ние ги проверяваме. Дали наистина са срязани спирачките на Мартин Димитров предстои да докаже експертиза.

Работим отговорно по всички сигнали, които се отнасят до застрашените лица. Въпрос на професионална работа, лаконично отговори Бъчварова.

По повод коментарите от вчера на политици, както и на бившия шеф на разузнаването Димо Гяуров, според които тези заплахи са евтин пиар, Румяна Бъварова каза, че едва ли човек, който има такава заплаха срещу него, ще си прави ПР с това.

Тя отказа да прави и политически коментари по темата с аргумента „Не е редно” в отговор на казаното от ген. Кирчо Киров, че става въпрос за провокация към правителството и опит за сваляне на кабинета.

Румяна Бъчварова отказа да коментира и твърденията на следователя Бойко Атанасов за „шпицкомандата” на главния прокурор Сотир Цацаров, която държи дела срещу политици, за да ги активира в удобен момент. Това вече се проверява от ВСС по препоръка на самия Цацаров.

Не виждам какво МВР може да направи в този случай, каза Бъчварова.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи обаче се похвали със значим спад на грабежите и увеличен процент на разкриваемостта у нас в сравнение с 2014 година.-

Тази статистика показва тенденция, която не означава, че ние сме решили този проблем, но означава, че колегите ни работят активно, каза тя.

На базата на реално регистрираните случаи един грабеж не може да бъде скрит от общественото внимание, посочи още Бъчварова.

Повече доверие към служителите ще помогне повече, обърна се вицепремиерът към гражданите.

По повод работата на временната комисия в НС, която бе създадена, за да проверява турско и руско влияние във вътрешната ни политика, Румяна Бъчварова уточни, че такива случаи са в правомощията на ДАНС.

До този момент не мисля, че има такова влияние, но не отричам, че има такива опити, коментира вицепремиерът.

По повод избора на бившия силов министър Цветан Цветанов за шеф на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, Румяна Бъчварова увери, че няма проблем да работи с него и припомни, че заедно работят от 2007 година. Няма никакви проблеми да се разберем с него, допълни тя.

Що се отнася до преразпределението на ресорите на вицепремиерите, което министър-председателят обяви преди дни, Румяна Бъчварова каза, че Бойко Борисов е категорично решен да контролира това, което се случва в държавата и да налага правила. Това е една допълнителна функция на контрол върху едно от средствата, с които държавата разполага, допълни тя, цитирана от Кросс.

От преразпределението  стана ясно, че министър-председателят Бойко Борисов лично ще следи Държавна агенция “Национална сигурност”, Държавна агенция “Разузнаване”, Държавна агенция “Технически операции” и Държавната комисия по сигурността на информацията.

Публикувана на 02/24/16 06:47 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4Qdvlg7mss8/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване