02/24/16 09:32
(http://www.dnevnik.bg/)

Големият ни проблем е, че не само Турция се меси в нашите работи, смята Соломон Паси


Вече 11 години нямаме външнополитически приоритети, нямаме посока не си формулираме интересите - такива биха били изводите, ако се направи анализ на външнополитическите действия, каза в интервю пред Би Ти Ви Соломон Паси, шеф на българската дипломация в правителството на Симеон Сакскобургготски.

"Шенген и еврозоната не могат да се нарекат приоритети, защото те са сравнително лесни задачи. Лидерството на ООН може да е национален приоритет, но пак не е космическа задача", смята Соломон Паси.

За размененото изгонване на аташета между България и Турция в последните дни той каза, че отношенията са трагично и ненужно обтегнати, няма доверие между нашите ръководители. На въпрос дали съседите се месят във вътрешните ни работи, Паси отговори: "Големият ни проблем е, че не само Турция се меси в нашите работи".

"Всеки се меси в нея", добави той. "При нас всеки прави каквото си иска и има тотално неприлагане на закона. Това е най-големият проблем, вътрешнополитически проблем, който става външнополитически", каза Паси.

Но не може да се коментират отношенията между България и Турция, без да е ясна цялостната картина, смята Паси. Необходимо е да се изгради ясна външнополитическа стратегия.

При нас важи правилото за счупените прозорци - ако има няколко счупени, хулигани ще изпотрошат и останалите, ако блокът се поддържа добре - прозорците ще останат здрави, илюстрира критиката си Паси Той даде три примера за фундаментално неприлагане на закона: по "Цариградско шосе" мотоциклетисти карат сас 150 км в час и никой не ги спира, в дискотеките пускат малолетни, в заведенията се пуши.

Докато не спазваме законите, никакъв смисъл няма да правим реформи - защо да сменяме един закон, който не се спазва, с друг, който също няма да се спазва?

Според Соломон Паси един много сериозен проблем за България е бежанската вълна.  Това е огромна заплах, подценявана от десетилетия. 

Първият доклад, писан у нас на тази тема, е от 2003 година. "Още тогава сме се опитали да алармираме общественото мнение, че предстои огромен проблем, който не може да ни подмине", припомни Паси. Според прогнозите през следващите 15-20 години от Африка може да се очакват около 1 милиард души. Това означава, че на всеки европеец се падат по двама африканци мигранти.

"Ако ние в България сме 7 милиона, трябва да очакваме около 14 милиона мигранти – това е колосално число", пояснява Паси.

Няма магическо решение за този проблем, нужен е комплекс от три неща - да се спазва системно политиката на ООН, да има адаптация на хората, които идват насам и да има селекция на мигрантите, смята бившият външен министър. Според него трябва да имаме ясни изисквания какви хора приемаме като мигранти в страната. "Никой не може да ни обвини в това, че поставяме условия", заключи Паси.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване