02/24/16 14:18
(http://pik.bg)

Горанов: Няма пречка докладът за КТБ да бъде разсекретен, защото общественият интерес надделява

Горанов: Няма пречка докладът за КТБ да бъде разсекретен, защото общественият интерес надделява

Няма пречка докладът за КТБ да бъде разсекретен, защото общественият интерес надделява. Това каза финансовият министър Владислав Горанов във връзка с искането на ДПС разследванията на КТБ да бъдат разсекретени, предаде „Фокус“.

„Чух, че те имат за цел едва ли не докладът, който е търговска сделка между КТБ в несъстоятелност и една частна фирма да бъде разкрит, независимо от волята на страните по договора. Няма пречка това да се случи“, заяви министър Горанов. „Независимо, че за това има поне два риска – първият е, ако това не се случи със съгласието на страните е възможно разследващата фирма да предяви претенции към другата страна по договора, в случая КТБ в несъстоятелност. Но, ако се прецени, че общественият интерес надделява, няма пречка за това. Друго съществено е, че има реален риск всички изводи в доклада и всички констатации да създадат допълнителни пречки пред качествената работа на синдиците за сглобяване на масата на несъстоятелността и на възстановяване на средствата в нея“, обясни той.

„В края на краищата, ако това е цената на обществения интерес, тя трябва да бъде платена. За съжаление обаче, парите от КТБ, раздавани без обезпечение и харчени през свързани фирми отдавна са извън патримониума на банката“, коментира министър Горанов. По думите му, такъв тип разследващи компании като „Аликс Партнърс“ нямат нито дознателски, нито следствени функции, но българското следствие и българската прокуратура са доста напреднали по тези въпроси. „Даже има повдигнати конкретни обвинения. За съжаление част от хората, които трябва да дадат конкретните отговори какво се е случвало, докато банката е работила, предпочитат да дават интервюта, вместо да се изправят пред правосъдието“, отбеляза финансовият министър.

„За мен е ясно едно няма как да се отпусне необезпечен кредит без подпис на управителния съвет на банката“, допълни той. Според него и 20 международни разследвания на несъстоятелността на КТБ да бъдат направени, фактите ще бъдат винаги едни и същи. „Те са посочени, както в доклада, който в момента четат в секретното деловодство на НС, така и от парламентарната комисия, която разгледа проблемите. Говорим за много лоши банкови практики, граничещи с кражба и тирания“, каза още министър Горанов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване