02/24/16 01:11
(http://pik.bg)

Делегация от Ардино тества влизане в Турция

Делегация от Ардино тества влизане в Турция

Кметът на община Ардино Ресми Мурад заведе делегация в турския град Бурса, а като се завърна, съобщи, че преминаването през ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле е било напълно безпроблемно. Мурад акцентира на спокойното пътуване заради тиражираните напоследък слухове за наложена възбрана за влизане в Турция спрямо десетки от елита на ДПС. „Поводът за гостуването бе откриването на стоматологична клиника в община Нилюфер на Бурса, собственост на изселници от Ардино.

Двете общини са побратимени отдавна, там след т.нар. „Голяма екскурзия“ от 1989 г. се установиха хиляди наши жители, а децата им развиват свои бизнеси“, посочи кметът Мурад.

Петима млади зъболекари, с корени от Ардинско и от кирковското село Фотиново откриха модерна стоматологична клиника, а лентата прерязаха кметът на Ардино Ресми Мурад, председателят на Сдружението за култура и сътрудничество „Егридерелилер” /“Ардинци“, от тур./ в Бурса Айдън Йълмаз, кметът на побратимената община Нилюфер Мустафа Бозбей и депутатите от Народно-републиканската партия проф. Лале Карабъйък и Еркан Айдън, допълни говорителят на ардинската администрация Гюнер Шукри. Той допълни, че специален гост на събитието е била и Мис Турция за 2015 г. Еджем Чърпан, бивша волейболистка от общинския спортен клуб „Нилюфер”. „Д-р Джунейт Кале е с корени от Ардино, завършил е стоматология в Медицинския университет в Пловдив и доскоро работеше в Кърджали. Баща му Наджи Кале е общински съветник в местния парламент в Нилюфер. Колежката му д-р Фатме Йълдъръм също е с корени от Ардинско - баща й се е изселил в южната ни съседка през далечната 1951 г. от село Любино.

Родителите на останалия състав от екипа, д-р Севгин Шен и д-р Танер Алтън Йълдъз, са изселници от кирковското село Фотиново, а д-р Махир Шахин е ардински зет. Кметът Мурад подари на младите лекари уникална снимка от центъра на Ардино от средата на миналия век“, уточни Шукри. Той също потвърди, че турските гранични власти не са създали никакви проблеми на пътниците нито при влизането, нито при напускането на страната. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване