02/24/16 01:19
(http://pik.bg)

Еколози сезират прокуратурата за пожарите в „Калимок-Бръшлен“

Еколози сезират прокуратурата за пожарите в „Калимок-Бръшлен“

Регионалната екоинспекция в Русе ще сезира прокуратурата и полицията за пожарите, които зачестиха в защитената местност „Калимок-Бръшлен“. Последният инцидент бе вчера, като през нощта пожарникари и ловци се бореха с огъня в района между селата Нова Черна и Старо село.

Това е втори пожар, при който са унищожени 900 дка сухи треви, папур и храсти. За щастие няма пострадали животни и птици, запазени са и горските масиви. През деня днес продължава да гори локално огнище, което се наблюдава на място от пожарникари, общински служители от Тутракан и горски пазачи. Засега дигата и водните огледала не позволяват огънят да се разпространи.

Причините за пожара тепърва ще се изясняват – дали става дума за небрежност или умишлен палеж. От екоинспекцията в Русе в понеделник организират среща с всички институции, които имат грижата за опазване на защитената местност край Дунава.

„Целта е да разработим и приемем един авариен план или ефективни мерки за работа в такива ситуации. Ще бъде обсъдена и възможността всички тези случаи, които сме констатирали във времето, да бъдат обобщени и представени на прокуратурата и съответните органи на реда, за да бъде потърсен виновникът, тъй като до момента само се говори, че е умишлено въздействие, но няма установен причинител на това деяние“, коментира Анелия Николова, директор на дирекция „Превантивна дейност” в РИОСВ-Русе.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване