02/24/16 15:17
(http://www.klassa.bg/)

Искров получавал 19 070 лева заплата при фалита на КТБ

 В месеците около фалита на КТБ председателят на БНБ и членовете на Управителния съвет са взимали най-високите си заплати. Възнаграждението на Иван Искров е достигало 19 070 лв. на месец за периода януари- юни 2014 г. Това стана ясно от думите на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров, съобщи "Нова телевизия", позовавайки се на БГНЕС.
Димитров и колегите му от гражданската квота на РБ и от ДСБ разкриха в подробности заплатите и бонусите на висшите банкери за периода от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2015 г. , като раздадоха на медиите и таблица с данните.
 
След юни 2014 г. заплатата и допълнителното възнаграждение на Иван Искров падат на 16 995 лв. , а след това- на 16 096 лв.  
Още по темата
Заплатата на Иван Искров е била над 16 000 лева
Гласуват оставката на Иван Искров
Иван Искров: Не получихме политическа подкрепа, за да спасим КТБ
Иван Искров: Не съм се возил в частня самолет на Цветан Василев
Протестиращи искат оставката на Иван Искров заради КТБ (ОБЗОР)
 
В месеците преди фалита на банката високи заплати са взимали и подуправителите на БНБ. Според справката Димитър Костов е вземал по 17 199 лв. на месец, Калин Христов- също 17 199 лв., а Цветан Гунев- 17 080 лв. 
 
Засега в закона няма предвиден таван на заплатите на управителя и членовете на Управителния съвет на БНБ. Мартин Димитров и колегите му ще предложат това да се коригира, като за най-високо заплащане да се вземе размера на възнаграждението на председателя на Народното събрание.
 
„Депутати от Реформаторския блок по съдебен път, със спечелено дело, са се добрали до тази чувствителна за обществото информация, свързана с управлението на БНБ”, потвърди Радан Кънев.
 
Депутатът Петър Славов пък запита защо точно преди фалита на КТБ са раздавани такива големи бонуси на членовете на УС на БНБ и дали те са се справили с поверените им правомощия и отговорности.
 
„Очевидно равносметката е налице с фалита на КТБ”, добави Славов. „За нас чисто морално стои въпросът дали не е редно поне бонусите, които те са получили да не бъдат върнати”, каза Славов.
 
„Не приемаме шефът на БНБ да взема четири пъти повече от премиера и ще си внесем пак законопроекта за таван на заплатите”, подчерта Мартин Димитров. „Не приемаме допълнителните възнаграждения да са едни и същи за една и съща заемана длъжност, парите са били разпределяни на калпак и няма връзка с постигнатите резултати. Не е достатъчно да имаме един добър анализ като този на „Аликс партнърс”, добрите анализи са нещо хубаво, но питаме финансовия министър дали имаме договор с тази фирма или с друга компания, която да участва пряко в процеса на събиранията на раздадените лоши кредити. Това за нас е важният въпрос в момента”, заяви Мартин Димитров. На въпрос дали по същество докладът постига своите цели, той отговори, че това предстои да се види.
 
Запитан дали му е предлагана охрана от НСО, защото има опасност за живота му, Мартин Димитров каза, че е предупреден за рисковете, които има към него и ще бъдат предприети необходимите мерки.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване