02/24/16 16:22
(http://pik.bg)

Мария Габриел: За Либия са необходими спешни хуманитарни, икономически и свързани със сигурността мерки

Мария Габриел: За Либия са необходими спешни хуманитарни, икономически и свързани със сигурността мерки

Брюксел, ЕП – Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент относно евро-средиземноморските отношения Мария Габриел участва в дебата със специалния представител на генералния секретар на ООН за Либия Мартин Коблер, проведен в Комисията по външни работи. Дискусията се фокусира върху въпросите, свързани с разширяването на ДАЕШ и хуманитарната ситуация в страната.

Мария Габриел даде висока оценка на работата на специалния представител и подчерта пълната подкрепа на ЕС, по-специално на Европейския парламент, за намирането на решение на конфликта в контекста на настоящия политически процес в Либия. 

Според нея важен елемент от процеса сега е представителността на правителството на националното съгласие. „Либийският конфликт е многопластов, допълнително влошаван от напрежение на местно ниво. Необходимо е правителството да представлява Либия в нейното разнообразие или поне своевременно да въведе механизмите за представителност. От рещаващо значение е националният мирен процес да бъде съпроводен с помирителен процес на местно равнище. Ключова в този контекст е ролята на жените както в настоящия момент, така и в следващите фази на възстановяване на страната“, наблегна Мария Габриел. 

Тя обърна внимание и на ролята на международната общност за оказване на пълна подкрепа на Либия. От икономическа гледна точка е необходима мащабна подкрепа, за да се предотврати икономически колапс в страната. 

Мария Габриел повдигна и другия важен въпрос, свързан с реформата в сектора на сигурността и борбата с ДАЕШ. „Макар да има консенсус, че решението на конфликта в Либия не е военно, че военните действия срещу ДАЕШ са суверенно право на Либия и трябва да бъдат ръководени от страната, причина за тревога за региона и Европа е неотложната необходимост за предприемане на спешни мерки“, предупреди тя. 

Не на последно място зам.-председателят на Групата на ЕНП постави въпроса за координацията и допълнителните действия, предприети от международните организации. „ООН, ЕС, Африканският съюз и Арабската лига заедно имат важна роля в оказването на подкрепа в областта на икономиката и сигурността, помирителния процес и превенцията на радикализацията. Предоставяната подкрепа за Либия във всички тези сфери трябва да бъде добре координирана“, наблегна Мария Габриел. 

Специалният представител на ООН за Либия Мартин Коблер изрази съгласие, че политическият и дипломатически процес на национално равнище трябва да бъде съпътстван с паралелен конституционен процес и с интегрирането на традиционните структури на либийското общество в новата политическа система. Той подчерта, че в това отношение ролята на Европейския съюз е ключова. Коблер акцентира също на важността Либия да има единна армия за защита на териториалната цялост, включително за борба срещу ДАЕШ.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване