02/24/16 17:51
(http://pik.bg)

Московски плаши с пълна контраблокада на границата

Московски плаши с пълна контраблокада на границата

„Ако до понеделник в Гърция не решат вътрешния си проблем с фермерите, българските превозвачи, без да стават заложници, ще осъществят пълна блокада на всички пунктове на границата с Гърция. Те няма да допускат единствено селкостопанска продукция от Гърция. Хората, които влизат с друга цел в България – туризъм, и т.н., няма да бъдат спирани”, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски току-що в студиото на „Лице в Лице” по бТВ. Както е известно, той подкрепи контраблокадата на българските превозвачи.

„Днес в 15 часа медиите в Гърция обявиха, че главния прокурор е наредил да няма възпрепятстване на хора и стоки от България към Гърция и обратно. Ще видим дали това ще бъде спазено от гръцка страна”, допълни Московски.

Ето какво каза още той: „От 2009 година досега имаме проблем с един и същи групи фермери от Гърция по едно и също време.

Те блокират за по 2-3 седмици българо-гръцката граница и оказват тормоз върху българските превозвачи, като не позволяват свободно преминаване на хора и стоки, което е регламентирано с договор в ЕС.

Не сме допускали да се стигне до ексеции, но когато 6000-7000 камиона от двете страни на границата бедстват, хората нямат нормални условия за живот и карат на сандвичи, е логично нервите да не издържат. Стачката на гърците се свежда до това да обърнат няколко машини и да запушат платното. После те спят по къщите си, защото са наблизо, дежурят само 20-30 души под един навес, като си пекат кюфтета и кебапчета.

Аз отстоявам и защитавам правата на българските превозвачи, без значение къде са. Посланикът на Гърция у нас дойде на границата при преговорите, там бяха и областния управител на Серес, както и шефът на полицията. Държахме връзка и с външния им министър. Ципрас обаче е казал на нашия премиер, че тази стачка е незаконна и властта им нищо не може да направи. Поради тази причина и шефът на полицията в Серес отказа съдействие чрез неговите подопечни. Дано не се изпълнят заканите на фермерите им да блокират границата по Великден, юли и август, и който българин иска да иде в Гърция, 15 часа да стои на границата.”

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване