02/24/16 12:53
(http://www.dnevnik.bg/)

Над половин милион лева взело ръководството на БНБ преди фалита на КТБ


Бившият управител на БНБ Иван Искров и членовете на управителния съвет на Българската народна банка са получили 562 478.89 лева възнаграждения в шестте месеца преди фалита на КТБ.

Това показва справка, предоставена на депутатите Мартин Димитров, Петър Славов и Вили Лилков, разпространена до медиите. Тримата спечелиха дело във Върховния административен съд срещу ръководството на БНБ с искане да бъдат оповестени възнагражденията на тогавашния управителен съвет и на управителя на централната банка точно преди фалита на КТБ.

От 1 януари до 30 юни 2014 г. основните заплати на деветимата възлизат на 359 015.77 лева, а бонусите им са 203 463.12 лева. Управителят Искров е получавал по 6200.33 лева на месец, подуправителите - по 5451.67 лева, а членовете - по 2588.67 лева. Справката показва, че бонусите им са около 50% от основната заплата, а след фалита на КТБ намаляват почти двойно.

Мартин Димитров и Петър Славов призоваха бившия управител Искров и членовете на УС да върнат бонусите си, взети преди фалита на КТБ, обявен на 20 юни 2014 г.

"Защо толкова дълго трябваше да се мълчи и да се нагнетява обществено напрежение и защо са били раздавани такива големи бонуси точно преди фалита на КТБ - около 50% от основната заплата. Дали ръководството се справи с поверените им правомощия и отговорности, всички може да си направим извода и равносметката е налице с фалита на КТБ", коментира Петър Славов.

Не приемаме шефът на БНБ да взима 4 пъти повече от премиера, обяви Мартин Димитров. Той се ангажира отново да внесат предложението си за таван на заплатата на управителя на БНБ. Не приемаме, както е било преди фалита на КТБ, допълнителните възнаграждения да са разпределяни на калпак без връзка с постигнатите резултати, добави той.

Парламентът вече веднъж отхвърли искането на реформаторите за таван на заплатите в БНБ, свързан с възнаграждението на председателя на Народното събрание. Отново ще внесем нашия законопроект, зарече се Димитров. И добави, че може да се даде възможност за допълнително възнаграждение до още една заплата на председателя на Народното събрание, но в зависимост от резултатите. За БНБ този модел би намалил съществено заплащането, смята той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване