02/24/16 04:47
(http://pik.bg)

Омбудсманът махна такса „юрисконсулт“ на „Топлофикация София“ ЕАД

Омбудсманът махна  такса  „юрисконсулт“ на „Топлофикация София“ ЕАД

„Топлофикация София“ ЕАД вече няма да прибира по 300 лева юрисконсултски възнаграждения от клиенти на дружеството, които е дала на съд. Това е една от мерките, които омбудсманът Мая Манолова успя да наложи по време на организираната от нея дискусия по проблемите на потребителите на топлинна енергия в България.

Във форума участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, председателят на ресорната комисия в парламента Делян Добрев, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, ръководството на „Топлофикация София“ ЕАД, шефът на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, експерти, депутати и др. Комисията за енергийно и водно регулиране ще започне процедура за премахване на юрисконсултските такси, начислявани на клиентите на всички топлофикационните дружества при съдебен спор с тях, увери председателят на КЕВР Иван Иванов. Промяната ще стане в рамките на Общите условия на дружествата за работа с клиентите, до един месец. „Не може дружествата, чрез своите непоносимо големи юрисконсултски възнаграждения, да обременяват с непоносими и големи като размер такси клиентите“, коментира Иванов.

Омбудсманът Мая Манолова извади статистика, от която е видно, че за миналата година само от съдебните такси „Топлофикация София“ е прибрала близо 15 милиона лева от 21 766 столичани. Общественият посредник показа и нагледно как дълг от 100 лева, след начисляването на такси и лихви нараства до 1 483 лева. (как става това, виж на сайта на омбудсмана, www.ombudsman.bg, в презентацията, качена в раздел „библиотека“, подраздел „доклади“).

Манолова представи пакет от мерки, насочени за подобрение на услугата „топло“. Сред тях са – при саниране на сгради по проекти, финансирани със средства по Националната програма за енергийна ефективност, задължително да се въведе изискване за преминаване от вертикална към хоризонтална инсталация на жилищните блокове и кооперации.

„По този начин ще се намалят разходите за отопление при централизирано топлоснабдяване и сключване на индивидуални договори с абонатите“, обясни Манолова. По тази мярка тя получи пълната подкрепа от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев и на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване