02/24/16 00:06
(http://pik.bg)

Плевнелиев: Нито България, нито Сърбия могат поотделно да са атрактивни за инвеститорите

Плевнелиев: Нито България, нито Сърбия могат поотделно да са атрактивни за инвеститорите

Регионът на Югоизточна Европа ще постигне трайна стабилност и ще реализира икономическия си потенциал само когато бъде завършен процесът на европейска интеграция и Сърбия и останалите държави от Западните Балкани станат част от Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря вчера на „Дондуков“ 2 с председателя на Народната скупщина на Република Сърбия Мая Гойкович, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава посочи, че и занапред България ще бъде добронамерен партньор за реализацията на европейската перспектива на Сърбия и е готова да сподели своя опит в този процес. „Знаем пред какви тежки и отговорни реформи е изправена Сърбия, но сме готови да ви подкрепим, за да извървите успешно своя европейски път“, подчерта президентът. Росен Плевнелиев призова министерствата на външните работи на България и Сърбия да завършат в скоро време преговорите за подписването на двустранен Договор за добросъседство. По думите на държавния глава, това е работещ инструмент в подкрепа на регионалната стабилност, който ще насърчи и двустранната търговия и взаимните инвестиции. „Нито България, нито Сърбия могат поотделно да бъдат атрактивни за големите инвеститори. Само заедно държавите от Балканите могат да гарантират стабилност в региона и да се утвърдят като разпознаваем пазар“, заяви президентът. Росен Плевнелиев отново призова страните от региона да се обединят за изграждането на обща енергийна борса, с която ще постигнат пазарни цени на доставките на природен газ и ще увеличат конкурентоспособността на своите икономики. По покана на президента Томислав Николич българският държавен глава ще посети Сърбия, както и регионите, в които живее Българското национално малцинство в страната, стана ясно още по време на разговора.

Росен Плевнелиев припомни, че нееднократно е получил уверения, че въпросът с издаването на учебниците на български език за сънародниците ни в Сърбия предстои да бъде разрешен и България очаква това да се случи в най-скоро време. „Имаме отлични отношения и истинско приятелство със Сърбия и не трябва да допускаме наличието дори и на такъв въпрос“, отбеляза държавният глава. Росен Плевнелиев изрази подкрепата си за институционализирането на тристранния формат за сътрудничество между България, Сърбия и Румъния (Крайовска група), както и за разширяване на това сътрудничество по отношение на парламентарните институции на трите държави.

Обща беше оценката, че засиленият миграционен натиск към Европа изисква общи действия от страна на европейските държави, както и усилия за намаляване на напрежението и преустановяване на военните действия в Близкия Изток и Северна Африка. През територията на Сърбия преминава един от маршрутите на търсещите убежище в Европа и досега през страната са преминали 600 000 души. Мая Гойкович увери, че 90% от тези мигранти са били регистрирани и благодари за оказаната от Европейския съюз финансова подкрепа. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване