02/24/16 12:44
(http://pik.bg)

Подписването на Националния рамков договор за 2016г. под въпрос

Подписването на Националния рамков договор за 2016г. под въпрос

Вероятността да не се подпише Националния рамков договор (НРД) 2016г. е много по-голяма от обратната вероятност. Това каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Венцислав Грозев.

Окончателно решение дали да се подпише рамковият договор 2016 г. ще се вземе обаче след два дни на събора на БЛС. За преразпределението на резерва от бюджета на НЗОК, БЛС вече е изразило становище за средствата, които трябва да бъдат преразпределени в системата особено в извънболничната помощ. 20 млн. лв. в първичната помощ, 20 млн. лв. специализираната извънболнична помощ, 22 млн. лв. в средствата за медико-диагностичните дейности. „Становището на БЛС е достатъчно мотивирано и добре обезпечено с доказателства и становища, които ще обезпечат действително спокойствието и сигурността в системата на здравеопазването, особено що се отнася до извънболничната помощ”, каза председател на БЛС.

Той посочи, че БЛС сложи на масата на преговорите своите искания и считат, че ако те бъдат приети, ще постигне значителен напредък в това отношение и пациентите ще бъдат удовлетворени и колегите им ще могат да си свършат работата така, както трябва да бъде.

Д-р Грозев посочи и липсата все още на нормативни актове, които да са влезли в сила –сред тях и националната здравна карта, критериите за сключване на договор с лечебните заведения, наредбата за достъп, които ще бъдат приети или не след датата за решаване на подписване на НРД. Стана ясно и че има и предложение за увеличение на 44 клинични пътеки. Вратата за преговори все още е отворена и от БЛС заявиха, че ако Надзорният съвет на НЗОК има намерение да сподели с тях свои виждания и промяна в становището относно исканията им, те са готови и до последния момент да преговарят. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване