02/24/16 08:14
(http://pik.bg)

Родителите на малката Мерал, спасена след уникална операция: Доброто е живо!

Родителите на малката Мерал, спасена след уникална операция: Доброто е живо!

Името ѝ значи - всичко най-хубаво. Мерал. На 2 годинки и четири месеца е. Родителите й я кръстили така, защото първородното им дете починало от рядко генетично заболяване. Когато Мерал започнала да расте, родителите открили същите симптоми и при нея.

"От шестия месец, в който е родена и се появиха хлътнали ребра, навътре", разкрива пред БНТ майката Гюлбахар Хайдула, а бащата  Мехмет добавя: "Ходихме на консултации във Варна, защото там ни е по-близо и нищо...казаха, че почти нищо не може да се направи за нея. Да търсим евентуално в чужбина."

Отправят се към Турция. В една от големите болници на страната. Лекарите там казват почти същото - трябва да порасне, засега нищо не може да се направи за нея. Поне да стане на четири години.

Но ако бяха чакали Мерал да стане на четири, можеше и да се случи най-лошото. Защото, оказва се, детето има "Синдром на Жун" - рядко срещано генетично заболяване, което се предава от родителите на дете.

Пациентите най-често са с гръден кош, който спира да расте. Ребрата не растат навън, а неправилно - навътре. Така те притискат белия дроб и сърцето, и това пречи на децата да дишат. 75 процента от тях умират до втората година от раждането си, заради дихателна недостатъчност.
"И през това време, случайно по новините видяхме, че в "Пирогов" е направена уникална по рода си операция. И така се завъртяхме", разкрива бащата на малката Мерал, който допълва, че веднага те са се свързали с двамата лекари - проф. Дребов и д-р Кацаров. Хирург и травматолог.
През юни 2015-а, двамата лекари, оперират Мерал, извършвайки уникалната за цял свят операция, при която поставят 2 титаниеви пластини, с които разширяват гръдния кош на детето. Нещо, което никой не правил до този момент! Но успяват!

"Голяма надежда и вярваме", споделя Гюлбахар, а Мехмет допълва: "Правилните хора, Детска хирургия, детска травматология. Това са големи хора. Наистина големи хора."

Проф. Дребов, Д-р. Кацаров. Лекари, които не само дадоха нов живот на малката Мерал, а върнаха на родителите вярата в добрите хора. "Ще правим много добрини и ние. Има добри хора, със сигурност. Доброто е живо", казва още Мехмет. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване