02/24/16 00:38
(http://www.dnevnik.bg/)

САЩ не изключват разпадане на Сирия


"Нещата да станат много по-грозни и Русия трябва също да прави преценките си. Може да се окаже твърде късно Сирия да бъде запазена цяла, ако чакаме още."
  Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери пред сенатската комисия по външна политика. За пръв път най-високопоставеният американски дипломат открито говори за подялба на разкъсаната от гражданска война арабска държава. Русия обаче едва ли ще приеме подобен сценарий, коментира лондонският "Гардиън".
В същото време според "Уолстрийт джърнъл" министърът на отбраната на САЩ и директорът на ЦРУ не вярват, че руснаците ще спазят своята част от договорката за примирие, което трябва да започне след броени часове - в полунощ на петък срещу събота. Те призовавали Вашингтон да има План Б в случай, че примирието се провали.
Кери също каза пред сенаторите, че той ще премине към План Б, който може да включва разделяне на Сирия - макар лично той да не одобрявал подобно решение, ако планираното примирие не се материализира или ако в следващите месеци не се премине реално към преходно управление в Дамаск.
Държавният секретар не изключи подкрепяните от руската авиация части да превземат най-големия сирийски град Алепо недалеч от границата с Турция. Но той допълни, че след 5 години гражданска война Сирия се е превърнала в територия, в която е трудно да задържиш трайно контрола над определени земи.
В следващите няколко месеца - най-вероятно около 3 - ще се разбере дали Башар ал Асад сериозно желае компромис, добави Кери. По думите му всички страни в конфликта искат светска Сирия, в която властта да не е поделена по верски или кланов принцип и в която малцинствата са защитени и хората имат право да изберат своя лидер и своето бъдеще.
Британския му колега Филип Хамънд каза пред Камарата на общините в Лондон, че "Каквито и да са детайлите, картината е следната: докато руските въздушни удари не намалеят драматично, прекратяването на огъня няма да се задържи, тъй като умерената въоръжена опозиция не може просто да сложи оръжие и няма да го стори, докато ги избиват от въздуха. (...) Възможно е руснаците да са се включили в това споразумение на базата на това, че нищо няма да променят от поведението си. Ако е така, всичко ще се провали още преди началото и в крайна сметка нещата зависят от доброто намерение на Русия."
 

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване