02/24/16 08:26
(http://pik.bg)

Тук ходя с колело на неофициални срещи, иначе не съм разбиран правилно, сподели Н. Пр. Ван Оорсхот

Тук ходя с колело на неофициални срещи, иначе не съм разбиран правилно, сподели Н. Пр. Ван Оорсхот

България трябва да привлече своите собствени хора, които напускат страната с икономическо развитие. Ние в Нидерландия ставаме силни като привличаме нови хора. Вие имате най-хубавото вино, вие сте талантливи математици, имате добри специалисти в информационните технологии, трябва да ги върнете обратно.

Хората не напускат България, защото искат, те са принудени, защото виждат просперитета на другите страни. Това обяви в интервю „на колела“ за бТВ холандският посланик у нас Н. Пр. Ван Оорсхот. Интервюто бе тематично – на колело, тъй като това е обичайният начин за придвижване в Холандия. На въпрос обаче дали е приятно да се придвижваш с колело в София, посланикът заяви: „Тук инфраструктурата липса.

В Нидерландия имаме специални алеи за велосипеди, но мисля, че Столична община се старае по въпроса“. Все пак Оорхост сподели, че му е приятно да кара колело в София. По думите му в Нидерландия автомобилът по никакъв начин не е символ на статут. „Тук ходя с колело за срещите си в центъра, но само ако не са официални. На официалните срещи ходя с кола, защото иначе не съм разбиран правилно“, обясни Н. Пр. Ван Оорсхот.

„При нас не е така. Държавниците не използват държавни коли. Има субсидии за използване на колело. Например, получаваш намаляване на данъците, ако ходиш на работа с колело“, допълни още той. „В Нидерландия политическият дебат се води по съвършено различен начин. Тук политическият дебат е много интензивен, много обвинителен. Тук изобилстват конспиративни теории, това е нетипично за Нидерландия“, изтъкна той.

Според него решението на парламента да се раздели съдебната система на две камари е много добро. „Инвеститорите се страхуват да дойдат тук, правото им не е гарантирано“, смята още Оорсхот.

По думите му КТБ е очевиден случай, че нещата са сгрешени. На въпрос какво е условието на Нидерландия да приеме България в Шенген, посланикът на Холандия у нас посочи: „Аз мисля, че ако ние премахнем вътрешните граници, ще можем да вярваме в правораздаването. Обратно, ако нямаме вяра в правораздаването, няма защо да махаме вътрешните граници. В тази връзка мисля, че България не е готова да влезе в Шенген“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване