02/25/16 08:46
(http://pik.bg)

Ако връщаме задължителната казарма трябва да го направим с референдум, смята Велизар Енчев

Ако връщаме задължителната казарма трябва да го направим с референдум, смята Велизар Енчев

Първо, трябва да има референдум,а след това да се говори за връщане на казармата. Второ - трябва да има пари. Къде е този финансов ресурс? Това каза независимият депутат Велизар Енчев по повод искането на лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов да бъде върната задължителната казарма за младежите.

В ефира на Нова телевизия Енчев спори по темата с депутата от Патриотичния фронт Милен Михов, който цитира данни от социологическо проучване, които показват обществена подкрепа на идеята за задължително военна подготовка. Той даде пример с Швейцария, която има голяма армия и добра военна подготовка.

„Швейцария има задължителна военна служба, която харчи от своя бюджет за отбрана 1,2%. Швейцария е модел на масово опълчение, на кадрова военна служба, на професионална армия на високотехнологични подови войски, на военно обучение“, каза той.

Енчев обаче не се съгласи с резултатите и обясни, че България е много далеч от стандарта на Швейцария.

„По-добре е парите да отидат за охрана на границите ни, за развитие на ракетните ни войски и за самостоятелна охрана на въздушното ни пространство. Това, което предлага г-н Михов - може би на един по-късен етап“, добави Енчев.

Междувременно в сряда министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че започва изготвяне на регистри на всички младежи между 18 и 32 години, независимо дали имат военна подготовка. Идеята е в случай на военно положения момчетата да бъдат привиквани. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване