02/25/16 05:16
(http://www.klassa.bg/)

Асад уверил Путин, че е готов да помогне за прилагане на споразумението за спиране на огъня в Сирия

 Сирийският президент Башар ал Асад уверил в телефонен разговор руския си колега Владимир Путин, че е готов да помогне за прилагане на споразумението за спиране на огъня между враждуващите страни в Сирия, предаде Ройтерс.

Двамата подчертали необходимостта от продължаване на борбата срещу "Ислямска държава", сирийския клон на Ал Каида Джебхат ан Нусра (Фронт на победата) и срещу "други терористични групировки", се казва в съобщение в Туитър на сирийския президент, предаде Ройтерс.

САЩ и Русия обявиха в понеделник споразумение за "спиране на враждебните действия" в Сирия, което ще влезе в сила в събота и няма да се отнася за "Ислямска държава" и Джебхат ан Нусра.

В Москва говорител на руските въоръжени сили съобщи, че те са започнали да обсъждат прилагането на споразумението с бунтовнически групировки от пет сирийски провинции - Хама, Хомс, Латакия, Дамаск и Дераа, предаде Франс прес.

Днес ООН е доставила първите пратки хуманитарна помощ в град Дейр аз Зур, който е обсаден от джихадисти на "Ислямска държава", съобщиха световните агенции. Стивън О' Брайън, говорител на генералния секретар на световната организация, каза, че от самолет са били спуснати 21 тона помощи и че според предварителна информация палетите са достигнали в набелязания район.

Във Вашингтон държавният секретар на САЩ Джон Кери съобщи, че е разговарял с руския министър на външните работи Сергей Лавров по телефона, с когото се разбрали съвсем скоро да се състои заседание на работната група за прекратяване на огъня в Сирия, съпредседателствана от Москва и Вашингтон, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Кери призна пред конгресмени, че не може да гарантира, че споразумението ще сработи. Все в някакъв момент трябва да се изпробва дипломатическо решение. Въпросът е дали този момент е дошъл и дали Русия или Иран ще проявят добра воля и ще съдействат за политически преход, посочи в същото време той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване