02/25/16 12:25
(http://pik.bg)

Барбалов: „Шейново” и болницата в Ихтиман получават 170 000 евро европейско финансиране

Барбалов: „Шейново” и болницата в Ихтиман получават 170 000 евро европейско финансиране

Столичната болница Шейново, както и тази в Ихтиман, ще получат 170 хил. евро европейско финансиране. Това заяви зам.-кметът по финансите в Столична община Дончо Барбалов.

Болниците ще извършват прегледи по домовете на социално слаби семейства. Очаква се към 250 майки и бебета да получат грижи по домовете до края на годината, а 850 деца до три години, както и да бъде закупено мобилно оборудване, което ще даде възможност прегледите по домовете да бъдат пълноценни.

С днешното решение общинският съвет даде възможност да се предоставят авансово средства, за да започнат двете болници да започнат да работят. Заемът, който общината ще предостави е 100 хил. лв. като оборотни средства на болница Шейново. Барбалов посочи, че ще се правят важни изследвания на бебетата, ще има подвижен ЕКГ апарат, ехограф за проверка на слуха, както и други анализиращи апарати. Барбалов посочи също, че ръководството на Центъра за психично здраве "Проф. Н. Шипковенски" е сменено с решение на СОС от днес.

Новият управител на болничното заведение ще бъде избран след обявен конкурс. Дотогава поста ще заема един от ръководителите на отделения - д-р Попова. До смяната се стигна, след като през последните месеци ръководството на болницата е правило опити да закрие през септември единствения денонощен спешен кабинет в София, който годишно обслужва 1800 пациенти по спешен ред. Барбалов посочил, че е предотвратен опитът да бъде закрито това отделение и е овладяна ситуацията, но проблемите са продължавали и затова е подготвена и смяната на ръководството.

Барбалов допълни още, че единственият начин да те приемат в това отделение е "най-вероятно да отидеш с някоя медия край тебе. Мисля, че това е недопустимо". Като цяло, според него, е имало затруднен достъп до здравното заведение, което е проблем. „Няма значение дали са спазени процедурите, дали законът допуска да се връщат пациенти, това не бива да се случва с общинско здравно заведение", допълни той. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване