02/25/16 09:54
(http://www.dnevnik.bg/)

Българите ще останат евроентусиасти и след блокадите, прогнозира политолог


Не се очаква проблемите на българско-гръцката граница да нарушат отношението към Европейския съюз у нас - българите сме едни от евроентусиастите. Това коментира в студиото на БНТ политологът Първан Симеонов от "Галъп".

Но е важно в тази ситуация нашият министър-председател да не действа опортюнистично, отбеляза Даниел Смилов, програмен директор в Центъра за либерални стратегии. "Редно е да се решава проблемът, а не да се удвоява", посочи той, визирайки контраблокадите на българските превозвачи.


"Министърът трябва да използва всички канали, за да се стигне до адекватни решения, които ще дадат възможност по-късно да се търси компенсация за щетите", каза Смилов.

Големият проблем според него е, че в момента гръцката държава не функционира  "Премиерът Ципрас се опитва да следва споразумението с кредиторите от две възможности - да намали разходи (пенсиите) или да увеличи приходи (данъците) - той избра втората. Срещу това скочиха фермерите. Има податки, че централната власт ще се намеси и ще потърси отговорност, но все още без резултат. Иначе европейските правила за свободно придвижване си стоят и нашите превозвачи могат да се обърнат към съда, включително и в Гърция", посочи политологът.

"Ситуацията е трагична", съгласи се Христос Мурутис, бизнесмен. "Не само на граничните пунктове има блокади - в цяла Гърция е така - по магистралите, в градовете. Правителството не прави нищо. Законът е категоричен, има наказателни мерки при такова препятстване на придвижването, но в момента моята родина не функционира", призна Мурутис.

Според Първан Симеонов блокадите не са срещу нас, нямат цел. Такива имаше и миналата година и става дума по-скоро за системен проблем.


"Просто гръцката криза продължава, а ние сме нейни съпътстващи жертви. Сценарий не съществува", каза политологът.

Според Даниел Смилов тревожно е да наблюдаваме как по-малки държави от периферията поставят условия на централните органи в Европейския съюз. Това показва, че има колебания и несигурност в централата. Изказванията на Меркел, референдумът във Великобритания повдигат въпроси. На този фон отделни лидери се опитват да трупат позитиви във вътрешен план и да влияят на цялостната политика в ЕС.

"Ципрас е избран от 30% при 50% гласували", репликира Христос Мурутис. Според бизнесмена, ако сега има избори, резултатът ще е друг. Но ситуацията според него е такава, че като се имат предвид и проблемите с бежанците, единственото сигурно нещо е: очакват ни трудни месеци през цялото лято.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване