02/25/16 18:01
(http://www.dnevnik.bg/)

Депутат видял в секретния доклад за КТБ нечетими схеми с букви-чертички


В секретния доклад на фирмата "Аликс партнърс", който депутатите могат да четат в единствен екземпляр на английски език, основните зависимости на свързаните фирми, в които са се въртяли парите на КТБ, са описани в нечетими схеми, съобщи депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Гроздан Караджов пред Би Ти Ви.

В схемите буквичките са малки чертички, разрешителната способност на принтера е достигната и той не може да ги отпечата, поясни Караджов. Той допълни, че човек не би се справил дори с лупа и изрази учудване, че е направено така. "Начинът, по който докладът е сервиран с претенция за опубличаване, е лъжа и прах в очите на хората", каза той. 

Депутатът съобщи, че е чел доклада в продължение на 2.5 часа и успял да се запознае с около една трета от него. Той припомни, че четенето на одиторски доклад е трудно дори и на български език и не всички депутати знаят английски на такова ниво, че да го осмислят.  Освен това в секретното деловодство не позволяват да се водят бележки или поне да се записват ключови думи, така че четящият трябва да се осланя единствено на паметта си, разказа Караджов. 

Основното име в доклада е на мажоритарния собственик Цветан Василев, който като длъжностно лице на банката е разпореждал теглленето на кредити и стотици милион в брой на каса. "Нито една фирма в държавата не се управлява по такъв безобразен начин, коментира депутатът. 

Той призова банкера да проговори, за да каже дали е взимал парите за себе си или ги е давал на добре подбран политически кръг.

Караджов съобщи, че заданието на Фонда за гарантиране на влоговете към разследващата компания е било първоначално само да проучи какво е купувано с парите на банката, което тя е изпълнила добросъвестно. На база на този доклад, получен от фонда още през септември, е трябвало да се сключи друг договор за проследяване на активите и налагане на запор. Депутатът настоява да разбере дали такъв договор е сключен и ако да, дали заплащането е обвързано с количеството намерени пари, а ако не - "шест месеца какво правят".  

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване