02/25/16 19:10
(http://pik.bg)

Експерт от БАН със стряскаща прогноза: Грози ни реална заплаха от нов мигрантски наплив! Бежанците ще нахлуят през Черно море

Експерт от БАН със стряскаща прогноза: Грози ни реална заплаха от нов мигрантски наплив! Бежанците ще нахлуят през Черно море

Възможностите на ЕС за справяне с миграционната криза са ограничени. Това каза пред „Фокус“ Бойко Маринков, научен сътрудник в Института по балканистика към БАН, експерт по въпросите, свързани с Турция. 

Според него успокоението, че България не е предпочитано място за мигранти, трябва да бъде подложено на сериозна въпросителна. Маринков коментира, че пред страната ни е налице реална заплаха. 

„На този етап ние сме подложени на натиска на миграционния поток единствено по суша и затова нашите разговори са главно около това, възможно ли е да бъде спрян миграционният поток на сухоземната ни граница с Турция. На този етап не виждам мерки, които би следвало да гарантират, че няма да има миграционен поток по Черно море. Потенциалът тук също не е малък. Имайте предвид, че в своето доста провокативно изказване президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза: „Лагерите са в Одрин“, тоест реалната заплаха е налице“, допълни Бойко Маринков.

Той коментира и отношенията между България и Турция след решението армията да се включи в охраната на бъларо-турската граница и след обявяването на дипломати от двете страни за персона нонграта и заяви, че и двете държави ще се опитат да замразят отношенията си в сегашния им вариант, за да не се допуска ескалация на напрежението.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване