02/25/16 20:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Италианският сенат разреши гражданските съюзи между гей двойки


Италианският сенат одобри в четвъртък законопроект, разрешаващ гражданските съюзи между хомо- и хетеросексуални двойки, предаде "Ройтерс". Гласуването се превърна и във вот на доверие за правителството на премиера Матео Ренци.

За да преодолее съпротивата в собствената си лявоцентристка коалиция, Ренци трябваше да премахне някои от най-противоречивите моменти в закона, като например възможността двойките, които не са сключили брак, да имат осиновителни права.

Въпросът предизвика горещи дебати, като някои политици, близки до римокатолическата църква, заявиха, че клаузата, която предвиждаше възможността партньор в гей двойка да осинови биологичните деца на половинката си, би окуражила хомосексуалните да имат деца от сурогатни майки, което е незаконно в Италия.

Предложението бе прието със 173 срещу 71 гласа. Ако законът не беше минал, Ренци трябваше да подаде оставка. Сега промените трябва да бъдат одобрени и от долната камара на парламента.

Италия е единствената голяма западна държава, която все още не признава гражданските съюзи, което например лишава двойките от наследствени права.

Ренци определи законът като "исторически", но организации за правата на хомосексуалните хора осъдиха премахването на клаузата за осинвяване.

В същото време коалиционният партньор на Ренци - Нова дясно-центристка партия (NCD) на вътрешния министър Анджелино Алфано, одобри решението за отпадане на текста за осиновяването. "Предотвратихме революция срещу природата", заяви Алфано.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване