02/25/16 16:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Комисията по конкуренция ще разследва "Лукойл" за злоупотреба и проверява за картел


Комисията за защита на конкуренцията започва производство срещу "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за злоупотреба с господстващо положение. В допълнение ще има производство и за съгласуване на цените на пазара на горива в България. То е насочено освен срещу "Лукойл България", но и срещу "Шел България", "Ромпетрол България", "Еко България", "ОМВ България", "Петрол" и "НИС Петрол".

Това е записано в решение на комисията, което не подлежи на обжалване и следващо обширен секторен анализ на пазара на горива. Той е поредният в този сектор като този път обхваща периода януари 2012 г. - 30 юни 2015 г.

С решението си комисията информира министъра на финансите за нуждата според неговите правомощия да се предприемат мерки, които да подобрят конкурентната среда на пазара на горива.

Министърът на финансите да подобри конкуренцията

Комисията е установила в анализа си, че възможните отклонения от средните дневни стойности на продажните цени на автомобилните горива между различните търговски обекти са обикновено между 2% и 5%.

За така наречените ведомствени бензиностанции се препоръчва приемането на цялостна регламентация, която би създала прозрачна и предвидима законова рамка за всички участници на съответния пазар и възможност за упражняване на ефективен държавен контрол върху дейността на тези обекти.

Антимонополното ведомството отчита значително нарастване на надценките на търговците след 2012 г. Установено е и преразпределение на процентното съотношение на надценките в полза на търговците на дребно за сметка на търговците на едро.

"Докато през първия изследван период (2012 г.) по-голяма част от цената остава на нивото на търговеца на едро, то през останалите периоди тази тенденция се променя и вече по-голямата част се пада на търговците на дребно", заключава комисията.

В анализа й се посочва, че въпреки че всички изследвани дружества снабдяват обектите си с горива, които не са произведени от "Лукойл България", ценовата им политика е идентична не се отличава от тази на веригите бензиностанции с търговско наименование "Лукойл".

Изводите за "Лукойл Нефтохим България"

След анализ на продажните цени на "Лукойл" комисията установила, че цените на горивата за вътрешния пазар са с различни цени от тези, които компанията изнася в съседни страни.
"Трайната тенденция сочи, че за периода 2012 г. – юли 2015 г, цената, на която "Лукойл" продава изследваните продукти в страната, е по-висока в сравнение с цените, на които рафинерията продава горивата си предназначени за реализация в други държави", се посочва в анализа.

От комисията посочват, че това би било логично, ако предлаганите количества навън са по-големи от тези на вътрешиня пазар. Данните обаче сочат, че се случва тъкмо обратното. Това поставя съмнението дали клиентите в страната не са поставени в по-неблагоприятно положение в сравнение с тези, които реализират продуктите извън граница, включително и в държави от ЕС и ЕИО.

Като се позовават на основите на икономическата теория от комисията обясняват, че при това положение ситуацията може да означава, че върху определянето на производствените цени масовия бензин и дизела в България "могат да влияят и непазарни фактори, чрез които бургаската рафинерия би могла да извлече допълнителни икономически ползи по отношение на стопанската си дейност в страната, и особено предвид специалното си положение на изявен лидер на пазара на производство и внос на горива". За изследвания период се посочва, че "Лукойл" има дял между 50% и 60% от общия пазар на производство и внос на бензини и дизел в страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване