02/25/16 12:43
(http://pik.bg)

Кръстиха астероиди на наши велики българи

Кръстиха астероиди на наши велики българи

Международния астрономически съюз одобри предложените от наши астрономи имена на наши велики личности. Откритите от Обсерватория "Звездно общество А79", астероиди бяха кръстени на Аспарух, Симеон, Борис, Хилендарский и Раковски.

След проведена миналата година анкетна повечето българи гласуваха за Аспарух, но нашите астрономи решиха да увековечат повече наши известни личности. Ние сме преди всичко патриоти и този символичен жест допринася за историята на нашата родина, коментира д-р Фратев от А79.

Поради факта, че руски учени са кръстили астероид с името Борис, то българското предложение беше наименувано като Boris-Mikhail = 2009 QS33. До дни за всеки от нашите велики българи сайтовете на НАСА и всички международни каталози ще добавят и кратка биографична справка.

Наред с Ботев и Левски в космоса "полетяха" и други наши исторически личности, а това е най-малкото което може да направим, заявяват от А79.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване