02/25/16 12:28
(http://pik.bg)

НС: В България вече може да се произвежда само договориран тютюн

НС: В България вече може да се произвежда само договориран тютюн

В България вече може да се произвежда само договориран тютюн. Това вече е факт заради приетите от парламента промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия на второ четене.

Ферихан Ахмедова-зам.-председател на Комисията по земеделието и храните обясни на брифинг, че след 2-годишно усилие най-после промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия са факт.

„Когато дойде януари, февруари се надигат протести на тютюнопроизводителите. Това стана практика, след като след 2009 г. се промени режимът със закон и се либерализира производството и изкупуването на тютюн. С измененията, които се приеха днес в закона се връщаме към правила, в които се надяваме, че в следващите години няма да се допуснат такива практики на протести, защото оттук нататък недоговориран тютюн няма как да се произведе”, заяви Ахмедова.

Тя поясни, че това е нещото, което дава началото на нов вид отношения. Тютюнопроизводителят вече трябва задължително да сключи договор с изкупвач, за да е сигурен, че тютюнът му ще бъде изкупен. Друга новост в закона е въвеждането на фигурата на представителните асоциации, които ще имат много съществена роля. Те ще могат да договарят колективни условия за изкупуване на тютюн.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване