02/25/16 05:34
(http://www.klassa.bg/)

Няма страшно, ако възстановим войниклъка

 Ако за човека най-важно е здравето, за една държава най-важна е националната сигурност. Може би най-сигурният стожер на тази сигурност е армията и заради това към темата за връщането на наборната военна служба трябва да се подходи изключително сериозно. Нека не гледаме на нея като поредна екзотична идея за трупане на политически дивиденти.

Опитайте се да изброите и подредите плюсовете и минусите на войнишката служба, каквато я помним отпреди да преминем към професионална армия. Сигурен съм, че плюсовете ще бъдат повече. А част от минусите могат да бъдат преодолени.

Хайде да изброим част от плюсовете за днешните младежи, ако минат по стъпките и спомените на бащите си, надлежно отслужили войнишката служба.

1. Казармата може да научи младежите на дисциплина. А тя е качество, без което трудно се успява и в живота, и в професионалната кариера.

2. Учи на самостоятелност, на умение да се вземат бързо решения. Тези умения в даден момент след това в “цивилизацията” могат да решат или да преобърнат съдбата на всеки.

3. Подобрява физическата подготовка. В казармата момчетата стават мъже, гласи едно от клишетата на онова време, но кой може да отрече, че е вярно.

4. Справяне в екстремни ситуации. През последните години все повече и повече се сблъскваме с такива ситуации - дело на природата или на човека. Повече опит за действие в екстремни условия никак не е излишен.

5. Възпитаване в патриотизъм. Колкото и срамежливо да звучи това на фона на модерната теза, че светът е “едно голямо село” и че днес сме жители на света. Не може без патриотизъм, иначе не е далеч времето, когато последният напуснал България просто трябва да загаси тока.

Има и още предимства, но дори да не се съгласите с нито едно от тях, трябва да признаете, че заради събитията, които станаха в Европа и света през последните години, трябва да бъдат преосмислени много неща и теми, които бяха забравени или задраскани с лека ръка.

И едно от тях е наборната военна служба.

Няма нищо страшно, ако днешните младежи опознаят живота и чрез шест месеца в казармата. За грамотните и образовани този срок е достатъчен, за да овладеят всичко най-важно за опазването на държавата. Повече не е необходимо, иначе попадаме под вярната констатация на храбрия войник Швейк, че войнишката служба е тъпа, но за сметка на това продължителна.

Мисля, че ако противниците на наборната служба надделеят, всички трябва да подкрепим възстановяването на Строителните войски, в които да служат неграмотните или слабограмотните. Четири години работих във вестника на тези войски преди 1989 г. и знам какво голяма полза има от тях.

Ще кажа най-важната - службата в тези войски дава няколко професии в областта на строителството на младежите от малцинствата.

При днешната почти стопроцентова безработица сред това население, която е главната причина за престъпленията, тези професии ще дадат шанс на много хора.

За финал ще ви припомня последните данни от изследването на “Галъп” по темата за наборната военна служба.

71% са за нейното връщане за срок от 6 месеца и 81% за възстановяване на Строителните войски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване