02/25/16 21:50
(http://www.dnevnik.bg/)

Премиерът за Банско: Не искам да се смята, че на даден олигарх нещо даром се дава


Премиерът Бойко Борисов е заръчал на министъра на околната среда Ивелина Василева да събере на публичен дебат и желаещите да инвестира в Банско, и природозащитниците, защото "като си бият каските" нямало как да стане. Според него втори лифт в зимния курорт трябва да има, но при спазването на правилата, за да не се смята, че "даден олигарх нещо даром се дава", както и при запазването на природата.

"Ние дадохме близо 6 млн. лева да защитиме дърдавеца или една водоплаваща птица. С година забавихме магистрала "Хемус", заради щъркеловото гнездо - да си излюпят птичетата. Навсякъде сме направили тунели за констенурки, за мечки, за вълци, за лисици съответно стени огромни и мрежи, които крадат за съжаление, но пазиме и птичките", заяви Борисов, попитан от журналист за концесията на Банско. Той говори на правителствения терминал, след като пристигна в страната след посещение в Израел и Палестинската автономия.

Според него личните взаимоотношения между собствениците на Банско и природозащитните организации създават шум в обществото, който води до изсипването на негативна енергия, че той по никакъв начин не желаел да замеси правителството в която и да е от двете страни. "Затова им казах или да се съберат - договорът, ако не ме лъже паметта, е от 2001 г., първо Иван Костов е бил премиер е започнал, после Долорес Арсенова и така нататък правителство след правителство. Явно има нещо, което смущава министерствата, за да не подпишат този договор", добави премиерът.

Той се обяви като привърженик на построяването на втори лифт на Банско, защото ще е "престъпление да го няма". "В същото време има безспокойствие от страна на екоорганизациите за някои други части от курорта, които ако бъдат подписани по начина, по който се предлага, би могло да застрашат природата", уточни той и добави, че затова дал последен шанс за публичен дебат, организиран от екоминистърът.

Попитан дали трябва да се преразгледа концесият, той заяви, че може и да се предоговори.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване