02/25/16 05:02
(http://www.klassa.bg/)

Разпадна се картелът срещу евтиния петрол

 Картелът срещу ниските петролни цени, иницииран от Русия, Катар и Венецуела и Саудитска арабия се разпадна след като четвъртият участник в него изключи възможността за намаляване на добива на нефт, съобщава Reuters. Иран назова смешни предложенията на Русия и Саудитска Арабия, големите производители на суровината да прекратят да повишават добива.

Междувременно Казахстан обяви, че не планира да се присъедини към споразумението за замразяване на равнището на добив на петрол заради спада на обема на добиваното черно злато, предаде ТАСС. Бившата съветска република понижи прогнозата си за производството през 2016 г. от 77 до 74 млн. тона. Според данни данни на министерството на енергетиката на страната в края на 2015 г. тя е добила 79,46 млн. т.

Липсата на съгласие за замразяване на добивите от големите производители и ръстът на запасите в САЩ продължават да натискат котировките на суровината надолу. Вчера в късния следобед фючърсите за сорта Brent поевтиняха с 63 цента до 32,64 долара за барел, а тези за американския лек суров петрол WTI - с 95 цента до 30,92 долара за барел. Във вторник двата сорта поевтиняха с повече от 5%.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване