02/25/16 11:38
(http://pik.bg)

Танева: Вече ще има колективни договори, които гарантират сигурност на тютюнопроизводителите

Танева: Вече ще има колективни договори, които гарантират сигурност на тютюнопроизводителите

"В сектора има проблеми, които са натрупани в годините. Искам да благодаря на всички парламентарни групи, които подкрепиха промените. Те бяха плод на един много дълъг дебат, от приемането на първо четене до сега", каза министър Десислава Танева относно новите промени в закона за тютюна и тютюневите изделия. 

Танева допълни още, че с приетите промени се прави крачка напред в това държавата да осигури публичност на лицата, които са заети в сектора и да окаже влияние по повод изкупвателната кампания и споровете, които се създават при качеството на изкупувания тютюн.

"С така направените промени се аргументират и представителните организации в сектора и се дава възможност за сключване на колективни договори, така че да няма проблеми нито за едната страна, нито за другата. Защото всяка една от страните се нуждае от сигурност. По тези две страни от веригата се получават с всяка година все повече разминавания", каза още министър Танева.

Тя изтъкна и един много сериозен проблем в брашна. "Произвежда се тютюн, който е повече от уговорения за изкупуване и ние всяка година сме в кампания, в която производителите имат напрежение, че са произвели повече. А те са произвели повече без съответните договори. Натрупването на този проблем доведе до това, че операторите видяха един хаос на пазара. 

Много ясно трябва да знаят всички тютюнопроизводители, трябва да засяват това, което е сключено по договор", каза още министър Танева. 

От друга страна и ДПС са доволни от така предприетите мерки, които въвеждат нова фигура на представителните асоциации, които ще могат да договарят колективни условия при изкупуването на тютюна и по този начин да гарантира защитата на производителите както и за цената. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване