02/26/16 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Бактерия Е.coli произвежда безвредно багрило за текстил, храни и козметични продукти

 В текстилната индустрия широко се използват токсични синтетични багрила, които замърсяват околната среда. По тази причина учените търсят по-малко вредни природни алтернативи. Точно такава алтернатива е разработена от екип от Щатския университет на Юта в САЩ, който е открил, че бактерията ешерихия коли е в състояние да произвежда тъмносиньо багрило, познато като индигоидин.
Друг вид бактерия произвежда пигмента по естествен начин, но в твърде малки количества, затова изследователите, ръководени от д-р Дзисюн Джан, са модифицирали генетично E.coli. Бактерията първоизточник на багрилото има само едно копие на гена, който го синтезира, а в ешерихия коли могат да се направят множество копия на гена, обяснява д-р Джан.
След като се произведе от бактерията, индигоидинът се обработва и пречиства, като е безопасно да се използва дори като оцветител за хранителни продукти, напитки и козметика. Щатският университет на Юта е патентовал технологията и в момента планира комерсиализацията й. Руски учени също разработват алтернатива на синтетичните багрила под формата на нетоксично мастило, въпроизвеждащо различни цветове при промяна на наноструктурата на материала, към който се прилага.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване