02/26/16 07:08
(http://www.dnevnik.bg/)

Варна е на път да "опрости" над 20 хил. лв. наеми на бивш общински съветник


Близо година и половина, след съдебно решение в полза на община Варна, местната администрация не е направила нищо, за да събере най-малко 20 хил. лв. наеми, които бившата общинска съветничка Благомира Александрова дължи на местния бюджет. Тъй като сумата е натрупана още от 2009 г. твърде вероятно част от наемите и лихвите по тях вече да са погасени по давност, установи проверка на "Дневник".

От община Варна не отговориха на въпроса каква е причината задълженията да не бъдат потърсени до този момент. Според Димитър Кискинов, главен юрисконсулт в дирекция "Правно-нормативно обслужване" за дължимите суми предстояло завеждане на съдебен иск.

Точно същият отговор обаче беше даден от администрацията на кмета на града Иван Портних и в средата на декември 2014г. Тогава стана известно, че Върховният административен съд е публикувал свое решение, с което е определи, че Благомира Александрова, е използвала неправомерно общински имот и

системно не е плащала наема за него.

Става дума за кафе-сладкарница от 87 кв.м. в спортния комплекс "Приморски" в града.
Александрова стопанисвала имота срещу 1463 лв. на основание на петгодишен договор, сключен още през 2009 г. с дружеството й "Джаки-83".

Заради системното неплащане на наеми през май 2013 година е издадена заповед за изземване на имота, която е потвърдена с решение на Върховния административен съд.

На 16 декември 2014 г. пресцентърът на общинската администрация във Варна информира, че за събирането на задълженията е заведен съдебен иск. Проверка на "Дневник" обаче показа, че

това не се е случило

"Аз не мога да ви отговоря на въпроса защо съдебният иск не е бил заведен, каза в телефонен разговор преди десетина дни Димитър Кискинов. Вероятно предстои това да се случи в близките дни."

Зам.-кметът на Варна Пламена Маринова първоначално отклони разговор по темата като каза, че не е запозната с него и има нужда от време. Тя обаче не отговори и на писмените въпроси, които й бяха изпратени през общинския пресцентър още в средата на февруари т.г.

Вземания като тези, които Благомира Александрова дължи на Община Варна от 2009 г. насам, се смятат за погасени след изтичането на петгодишен срок, ако през това време не са били потърсени. Кога и дали изобщо се е случило това беше един от въпросите, на които зам.-кметът Пламена Маринова не отговори. Останалите бяха:

1. Каква е причината съдебният иск за събиране на вземанията да не е подаден до момента, при положение, че съдебното решение за напускане на имота от дружеството "Джаки 83"е от есента на 2014г.?

2. Каква е сумата, която "Джаки 83" дължи на Община Варна към момента?

3. Има ли вземания (главница и лихви), които вече са погасени по давност

Благомира Александрова влезе във варненския общински съвет през 2011 г. На проведените тогава местни избори участва като кандидат на партия "Новото време" в коалицията "Варна утре". В нея влязоха още ВМРО, Гергьовден и Българска нова демокрация.



Александрова беше председател на общинската комисия "Младежки дейности и спорт", която оглави след три неуспешни опита. Най-сериозният поддръжник на кандидатурата й беше съветникът Янко Станев (СДС). В разгара на кампанията за поредните местни избори миналата година, въпреки коалиционното споразумение на Реформаторския блок за подкрепа на единен кандидат за кмет на Варна, Станев обяви, че няма да се подчини на решението и като лидер на СДС – Варна ще подкрепи кандидата на ГЕРБ Иван Портних.

Това не е първият случай, в който името на Благомира Александрова влезе в новините заради неплатени наеми. През 2010 г. се оказа, че една от фирмите, които тя управлява, е настанила незаконно

дърводелска работилница в скривалище на "Гражданска защита".

След извършената проверка се оказа, че работилницата е съществувала на същото място в продължение на 14 години, а дейността, извършвана в нея, контролирал бащата на Благомира Здравко Александров - Ръчичката.



Веднага след разкриването на нелегалната работилница тогавашният областен управител на Варненска област Данчо Симеонов назначи проверка, която трябваше да установи дали за използването на скривалището е плащан наем и за чия сметка са били ползваните електричество и вода. Резултати от тази проверка обаче не бяха оповестени.

Според експерти в юридическата дирекция на Община Варна, ако съдебен иск за събиране на наемите, неплатени от Александрова, бъде заведен, той най-вероятно ще бъде обжалван от фирмата й "Джаки-83". Колко време ще отнемат съдебните дела, които ще последват, не е известно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване