02/26/16 12:51
(http://www.dnevnik.bg/)

Гърция отказа да приеме на визита австрийския вътрешен министър


Атина е отхвърлила молба на австрийския вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер да посети Гърция следващата седмица на фона на остри пререкания между двете страни членки на ЕС заради опитите на Виена да ограничи бежанския поток. Това заяви служител на гръцкото външно министерство, цитиран от "Ройтерс".

В четвъртък Гърция привика за консултации посланика си в Австрия в знак на протест срещу затварянето на границите по т.нар. балкански маршрут. Атина заплаши да блокира процеса по взимане на решения в ЕС, ако блокът не излезе със съгласувани действия за справяне с мигрантската криза.

Тонът между Виена и Атина рязко се влоши, след като Гърция не беше поканена на среща на министерско ниво на страните в региона, на която в сряда тази седмица бяха обсъдени мерките за справяне с бежанската криза на Балканите.

Аргументът на Виена беше, че този тип срещи обичайно се провеждат във формат, който не включва Атина. Външният министър на страната Себастиан Курц обаче направи по-смело изказване, според което Атина не изразява никакъв интерес към намаляването на потока от имигранти и иска да продължи с практиката да ги пропуска през македонската граница на север в Европа.

Някои от държавите в региона предприеха едностранно рестриктивни мерки за пропускането на имигрантите, което доведе до струпване на хора в Гърция, които не могат да продължат по "Балканския маршрут". Първа и предизвикала домино ефект по границите беше Австрия, която заяви, че ще одобрява до 80 молби за убежище на ден и ще пропуска максимум 3200 души на територията си. Заради тези действия Атина се бои, че хилядите ежедневно пристигащи имигранти ще останат на територията ѝ без възможност да продължат. Македония последва примера на Австрия, като заяви, че ще пропуска от Гърция да преминават само иракчани и сирийци.

Вчера европейският комисар за имиграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че ЕС разполага с десет дни, пред които да бъде редуциран имигрантският поток от Турция или "има риск цялата система напълно да се срине".

Лидерите на ЕС и Турция ще се съберат на 7-и март, когато ще бъде обсъден липсата на напредък по прилагането на мерките за решаване на проблема с имигрантите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване