02/26/16 17:47
(http://pik.bg)

КНСБ НАСТОЯВА: 1260 лева стартова заплата за лекар, 840 лева за медицинска сестра!

КНСБ НАСТОЯВА: 1260 лева стартова заплата за лекар, 840 лева за медицинска сестра!

Началните заплати на лекарите и медицинските сестри да се определят по нов начин и да са съответно три и два пъти по-високи от минималната работна заплата за страната, което сега прави 1260 и 840 лева. За санитарите предложението е началното възнаграждение да е колкото минималното или 420 лева в момента.

Това ще предложи Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ при подписването на новия колективен трудов договор в системата на здравеопазването, който предстои да се подпише през юли. Това оповести зам.-председателят на организацията д-р Пламен Радославов.

Идеята на синдикалистите е по този начин да се спре изтичането на медицински кадри зад граница.

По нормативна уредба в момента заплащането на специализантите е 950 лв. и нерядко се получава така, че те са по-добре платени от лекарите, които ги обучават, коментира д-р Пламен Радославов.

 

„Получава се парадокс, съгласно наредбата за следдипломната квалификация на лекарите и медицинския персонал, началната заплата на специализанта е минималния осигурителен доход за страната. Разбирайте, че в момента, на много места основните възнаграждения на обучаващите са по-ниски от основното възнаграждение на специализанта, на обучаващия се“, обясни той.

 

Намеренията на правителството са от 1 януари догодина минималната заплата да се повиши с 40 лева  ида стане 460 лева. Ако идеята на синдикалистите бъде приета, това означава, че през 2017 г. докторите ще почват работа с възнаграждение от 1380 лева, а медсестрите - 920 лева, сочат сметките.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване