02/26/16 12:21
(http://www.dnevnik.bg/)

Компания, свързана с Пеевски, и турска фирма обжалват спирането на поръчката за "Хемус"


Консорциум "ПСТ Хемус 2", който се свързва с Делян Пеевски, и турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" са подали жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу прекратяването на процедурата за избор на изпълнител на две отсечки от магистрала "Хемус", съобщава "Капитал daily" в днешния си брой.

Поръчката беше спряна с разпореждане на премиера Бойко Борисов с мотива, че "витаят съмнения", според които избраните изпълнители - "ПСТ Хемус 2" и "Джи Пи груп", се свързват с Пеевски и с изпълнителния директор на "Лукойл" Валентин Златев. Турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" бе елиминирана от конкурса и обжалваше търга още преди спирането му.  

Общо петима кандидати подадоха оферти за изграждането на 23-километровия лот 1 (от Ябланица до Угърчин), а за 36-километровата отсечка от Угърчин до разклона за Ловеч и Плевен имаше 4 предложения.

Оценката на комисията излезе за рекордно краткия срок от една седмица в средата на декември, като за изпълнители бяха избрани обединение "АМ Хемус лот 1", включващо "Джи Пи груп", и консорциумът на "ПСТ груп", свързвана с Пеевски и Първа инвестиционна банка. И двете оферти значително надвишаваха прогнозната стойност – общо 800 млн. лв. без ДДС, спрямо очаквана цена от 434 млн. лв. В официалните мотиви за прекратяването на поръчката беше посочена високата цена, която трябва да бъде платена от бюджета, тъй като за трасето няма предвидено европейско финансиране, макар че това е известно отдавна.

Жалбите все още не са публикувани в сайта на Комисията за защита на конкуренцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване