02/26/16 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Локомотивът "Летящия шотландец" се завърна на релсите

 Един от символите на индустрията във Великобритания - парният локомотив "Летящия шотландец", потегли от лондонската гара "Кингс крос" за първото си официално пътуване след 10-годишна реставрация, съобщи АФП.

Под огромен облак бяла пара 97-тонната машина потегли от перона под аплодисментите на събралата се тълпа, дошла да види възраждането й. Във вагоните пътуват около 300 души - бивши служители, собственици, дарители, направили възможна реставрацията.

След като пристигне на гарата в Йорк, на 280 км от Лондон, локомотивът ще бъде прибран в Националния музей на железниците. Там той ще остане до началото на март. През следващите месеци времето му ще бъде разделено между превоз на туристи и изложби.

Реставрацията на "Летящия шотландец" струва 4,2 милиона лири (5,6 милиона евро).

Машината е купена през 2004 г. от Националния музей на железниците за 2,3 милиона лири, събрани частично и с дарения. Реставрацията започва през 2006 г.

"Летящия шотландец" е построен през 1963 г. Той е първият парен локомотив, достигнал скорост от 160 км/ч. След като е изтеглен от употреба през 1963 г., е прехвърлен в САЩ, където тегли туристически влакове на западното крайбрежие. През 1973 г. го откупува британският милиардер Уилям Макалпайн и го връща в родината му. Там сменя няколко собственици. В края на 90-години е реновиран и започва да тегли легендарната композиция "Венеция Симплон Ориент Експрес", която тръгва с туристи от лондонската гара "Виктория".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване