02/26/16 06:39
(http://pik.bg)

На 26 февруари се навършват 45 години кончината на Видинския митрополит Неофит

На 26 февруари се навършват 45 години кончината на Видинския митрополит Неофит

На 26 февруари се навършват 45 години от блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Неофит, достоен труженик на Господната нива, проповедник, културно-просветен деец, общественик, спасител на българските евреи, отец и родолюбец, съобщиха от БПЦ.

По този повод на 28 февруари от 9:00 ч. в митрополитски храм „Св. Николай Чудотворец“, във Видин, ще бъде отслужена заупокойна света Литургия в памет на Видинския митрополит Неофит, а от 10:45 ч. на гроба на митрополита, в източната страна на храма, в двора на Видинска света митрополия, ще бъде отслужена и панихида за упокоение на най-дълго управлявалия Видинската епархийска катедра архиерей.

Първоначално бе обявено, че богослужението в памет на дядо Неофит ще се проведе на 26 февруари, но поради предстоящата канонизация в София на св. Серафим Соболев, Софийски Чудотворец, и участието на видинските духовници в нея, почитането паметта на митрополит Неофит ще се отбележи на 28 февруари.

Видинският митрополит Неофит, като приемник на Екзарх Антим Първи, през 1934 г. въздигна паметник-мавзолей на Антим Първи и с това показва, че е достоен приемник на неговия епархийски престол. Поради това, почитането паметта на митрополит Неофит, преминава под омофора на отбелязването на 200 години от рождението на Антим Първи. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване