02/26/16 05:16
(http://www.klassa.bg/)

Не се знае кой ще командва военните на границата

 Парламентът прие въоръжените сили да участват в охраната по границата на второ гласуване със 137 гласа "за".

В пленарната зала имаше спорове за това, кой ще командва военните на браздата. Според Ангел Найденов командващ трябва да е министърът на отбраната, респективно шефа на отбраната и командирите на военните формирования. „Тези текстове, които бяха свързани с предложение дейността да се координира от главния секретар на МВР, бяха неработещи“, заяви той. Те бяха отхвърлени. „Няма как военните да бъдат под юрисдикцията на гранична полиция. Когато действията касаят тях, ще действат те, но когато касаят военните сили, ще действат военнослужещите”, каза по темата Красимир Ципов от ГЕРБ.

Вносители на този Законопроек за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България бяха Валентин Радев и група народни представители.

„Като бивш началник на генералния щаб на Българската армия смятам, че войник не бива да ходи никъде без оръжието си. Иначе защо е войник.“, категоричен бе депутатът от АБВ Михо Михов. В края на приемането на закона той приветства инициативата с думите „честита нова задача на въоръжението сили“. Въпреки това изрази безпокойството си, че има остър недостиг на въоръжение при въпросните въоръжени сили, както и на подготовка, а и на пълен комплект личен състав на войници, сержанти и офицери.

„Батальоните, които са по границата в областите Ямбол, Хасково, Благоевград трябва да бъдат срочно попълнени и то с подготвени кадри“, заяви офицерът. Според него не по-малко от 10 дни ще бъдат необходими на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната да съгласуват всички въпроси по казуса, за да няма инциденти и нарушаване на международните правила по границата.

Коментарът на Ангел Найденов от БСП бе, че държавната граница е част от стратегическата инфраструктура на страната и като такава има достатъчно основание тази стъпка да бъде предприета. „С оглед на всичко онова, което се случва по държавната ни граница с Турция – натиска на миграционната вълна, е необходимо да се вземат допълните мерки“, заяви бившият министър на отбраната. По отношение на необходимия брой кадри, които трябва да бъдат мобилизирани на границата Найденов коментира, че зависи от задачите, с които ще бъдат натоварени, както и дължината от държавната граница по протежение, на която трябва да бъдат разположени военните формирования.

По темата за изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция Найденов бе обезпокоен от забавянето й.

„Бъчварова заяви през месец януари, че защитното съоръжение ще бъде завършено до края на месец март. Сега разбираме, че април или май ще бъде завършено едва на половина, едва от 130 км.“, възмутен бе депутатът. Той заяви също, че българската армия за по-малко от четири месеца построи 30 км на цена, която е четири пъти по-ниска от тази, която в момента наблюдаваме.

 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване