02/26/16 02:40
(http://pik.bg)

Отличие за епидемиолога проф. Емил Каменов

Отличие за епидемиолога проф. Емил Каменов

Видният учен в областта на епидемиологията проф. Емил Каменов бе удостоен с плакет на Народното събрание. Високото отличие от името на председателя на НС Цецка Цачева връчи председателят на здравната парламентарна комисия Даниела Дариткова.

На 8 февруари тази година професорът, който е един от доайените на българската епидемиология, навърши 100 години. Той е вдъхновил своята фамилия и в нея има четири поколения лекари.

Наградата получи неговата снаха проф. Маргарита Каменова, която посочи, че професорът е направил много за профилактиката в българската медицина, направил първия план за борба със заразни болести. „И в годините между 1954 и 1964 година голяма част от болестите, които бяха голям бич за нашето общество, бяха победени – това е станало със заслугите на моя свекър“, посочи тя и заяви, че той сега е в чудесна кондиция, следи това, което прави нашата държава и властите.

„Той беше превъзходен организатор, неговото отношение към работата, неговата отговорност, на която е научил всичките си синове и внуците са му помогнали да вземе всичко най-добро, което е научил”, каза проф. Каменова.

По време на 2 или 3 министерства той е бил със статута на главен епидемиологичен инспектор и тогава направил план за борба със заразните болести. „Направи се отчет, навсякъде в страната се картотекира къде има заразни болести и какви мерки трябва да се вземат – една от основните мерки е имунизацията. Бяха създадени имунизационни протоколи и се обхвана цялото население и то основно в училищата и в детските гради, където са компактни масите и много лесно с помощта на училищните лекари“, каза тя.

Професорът сочи че тогава изчезнал антраксът, бурцелозата, коремният тиф като заболяване, дизентерията, коклюшът, полиомиелитът. Заедно с това започнала и научна работа, подготовка на кадри и проф. Емил Каменов 20 години е бил ръководител на катедрата по епидемиология в ИСУЛ. Проф. Каменова също е работила като училищен лекар и днес още съжалява, че от училищата са премахнати училищните лекари. Според нея това е много сериозна грешка и пропуск. На въпроса за хората, които се притесняват, че ваксинирайки децата си, ще създадат проблеми, тя казва, че „тук стигаме до сериозния въпрос – за доверието към лекаря”. „Не мога да си представя, че ще говоря с една майка и няма да я убедя колко е необходимо да се ваксинира детето“, заяви професорът.

Според нея у нас се е получила известна девалвация на лекарската професия – много хора започнали да си позволяват, включително журналисти да говорят, без да е редно, за лекарски грешки, преди те да са доказани. Самите лекари малко са се оттеглили от обществените си задължения и от чувството си, че те са длъжни на пациентите, защото бяха пренебрегнати дълго време, смята още тя. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване