02/26/16 05:32
(http://www.klassa.bg/)

При провал на дипломацията, САЩ имат план "Б" - разделяне на Сирия

 Американската администрация е готова да предприеме активни усилия за реализация на сегашния план за дипломатическо уреждане на сирийския конфликт, но не изключва раздробяване на тази арабска страна, ако миротворческите усилия се провалят, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Той говори на слушания пред комисиите по бюджетните въпроси на двете камари на Конгреса във Вашингтон. Според Кери "президентът Барак Обама дълбоко желае да изчерпи благоприятните дипломатически възможности, преди да мисли над това какъв план Б може да има, ако ни се наложи да прибегнем към него".

"Не мога да гарантирам, че прекратяването на огъня ще успее и ще се укрепи. Но това е единственият път, за да се премине към обсъждане на бъдещето на (сирийския президент Башар) Асад и към възможността за политически преход (към нова власт) в Дамаск. И тъй като Иран и Русия са се подписали под идеята за такъв политически преход, намерил израз в женевското комюнике от 2012 г., ние сме длъжни да опитаме", отбеляза Кери.

Той отново изрази мнение, че ако Асад остане на власт в Сирия, войната няма да може да бъде спряна. Така че Русия и Иран ще трябва да се съобразяват с това, посочи Кери.

Според него в следващите седмици и месеци Москва и Техеран по същество ще демонстрират "действително ли подкрепят истински процес на преход" в Сирия. "И ние много бързо ще разберем така ли е или не. Но струва ми се, че ако наистина искате да се сложи край на войната (в Сирия), то това е невъзможно без някакви преговори. А за това ще се наложи определен компромис. Така че ние сме длъжни да продължим напред", каза Кери.

Но "ако руснаците и иранците не са настроени за сериозна дипломатическа работа, то ще ни се наложи да преминем към план Б, който може да се окаже по-конфронтационен и може да завърши с разчленяване на Сирия. Последствията за региона - за Йордания, Ливан, за Европа - ще бъдат зашеметяващи, както и за нашите (американски) интереси в сферата на националната сигурност. Затова в близките седмици ние извънредно внимателно ще оценяваме случващото се", подчерта държавният секретар на САЩ.

Междувременно главната сирийска опозиционна група заяви, че ще спазва примирието в Сирия в срок от две седмици, предаде "Ал Арабия". „Върховният комитет по преговорите вярва, че временното примирие от две седмици ще даде шанс да се провери до колко сериозна е другата страна“, се посочва в изявление на опозиционния Върховен комитет по преговорите. Представителят на Сирия в ООН, Башар Джафари, по-рано заяви, че сирийското правителство работи в сътрудничество със своя съюзник Русия, по идентифицирането на групировките и районите, които ще бъдат обхванато от примирието, което трябва да влезе в сила от полунощ местно време в петък.

По думите на Джафари, е „много важно да се контролират границите, особено тази между Сирия и Турция“.

На фона на случващото се президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган остро разкритикува съвместното споразумение на Русия и САЩ за прекратяването на огъня в Сирия, съобщи "Хабер Тюрк". В свое изявление в Анкара турският лидер е определил споразумението като цяло като положително, но нееднозначно. По думите му, турското ръководство смята редица кюрдски обединения, сражаващи се против терористие в Сирия – по-специално „Демократическия съюз” (PYD), „Отрядите за народна самоотбрана” (YPG) и Кюрдската работническа партия (ПКК) – за терористични, наред с групировките „Ислямска държава” и „Ал Кайда”. И по този въпрос Анкара се разминава с Москва и Вашингтон, подчертава Ердоган.

Според него, режимът за прекратяване на огъня не трябва да се разпространява върху гореспоменатите обединения на кюрдите. „Това е въпрос на оцеляване за Турция. Всичко е в ръцете на нашите съюзници, те трябва да видят, че се намират на кръстопът, аз не знам по колко по-ясен начин да кажа, че PYD и YPG също трябва да са извън сферата на действие на режима за прекратяване на огъня”, настоява лидерът на Турция.

 

ПКК заплаши Турция с "кюрдска пролет"

 

Един от ръководителите на Кюрдската работническа партия (ПКК) Дуран Калкан направи изявление, в което каза, че още през март в Турция ще започне „кюрдската пролет”, ако режимът на Ердоган не престане да обстрелва позициите на Отрядите на народната отбрана и кюрдските анклави в Сирия. Това съобщават местни медии. „Март ще стане месецът на съпротивата. Тази пролет ще стане „кюрдската пролет”. По друг начин няма да можем да удържим агресията на Анкара. Кюрдската младеж създава нови движения, които ще станат достатъчно радикални”, заяви високопоставеният член на ПКК.

Калкан добави, че кюрдите възнамеряват да пренесат бойните действия в градските райони на югоизточните области на Турция. В подкрепа на съпартиеца се изказа и депутатът от прокюрдската Демократическа партия на народите Хишяр Озсой. Той потвърди, че „всички се подготвят за тази пролет”.

Заради наказателната операция, която режимът на Ердоган наскоро започна в Диарбекир, разположен в източната част на Турция и смятащ се за столицата на турския Кюрдистан, мнозина мирни жители бяха принудени да напуснат региона.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване