02/26/16 07:09
(http://www.dnevnik.bg/)

Ровенето в кофите няма да се глобява


Глоба от 300 до 1000 лева грози всеки, който унищожава контейнерите за отпадъци. Няма да бъдат санкционирани клошарите, които изваждат и взимат пластмасови и хартиените отпадъци от тях, каквито бяха първоначалните намерения на експертите от Министерството на екологията в началото на тази година.

След негативната обществена реакция януари, предложенията им за поправки в Закона за управление на отпадъците в момента се редактират именно като се прави ясно разграничение между "вандалските прояви" на палене, чупене и унищожаване и на цветни, и на сиви кофи от една страна и на случаите, в които социално слаби хора изкарват своето препитание като вадят съдържанието от всички видове кофи и обичайно ги предават на вторични суровини срещу заплащане.

За редакцията на изменения съобщи министър Ивелина Василева по време на дискусия за кръговата икономика във вторник в отговор на питане защо клошарите ще се глобяват вместо да се интегрират в системата за разделно събиране на отпадъците. Пред журналисти тя обясни, че това се прави, за да не се получават разнопосочни тълкувания и притеснения сред хората.

Първоначалният вариант на законопроекта на МОСВ беше публикуван за обществено обсъждане през януари 2016 г.

Контролът на вандалските прояви ще продължи да се осъществява от екоинспектори по общините. Дали да има по-засилен контрол се решава на общинско ниво, с решение на местните власти, но ще се разчита и на сигнали от гражданите, обясни още екоминистърът. Нашата цел е да дисциплинираме гражданите с тези промени, обясни министърът

Интегрирането на клошарите в системата за разделно събиране на отпадъците, по думите на Всилева, касае създаването на нови работни места като цялостна управленска политика.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване